Μαυροβούνιο: Ο Đukanović παίζει το χαρτί των εθνικιστικών συγκρούσεων με το νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία

Μαυροβούνιο: Ο Đukanović παίζει το χαρτί των εθνικιστικών συγκρούσεων με το νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία

O Κροάτης δημοσιογράφος, θεολόγος και εκδότης, Drago Pilsel, σημειώνει ότι ο νόμος για την θρησκευτική ελευθερία στο Μαυροβούνιο δημιουργεί διακρίσεις, είναι αντισυνταγματικός και παραβιάζει ατομικά και συλλογικά δικαιώματα και ότι με την έγκρισή του ο Πρόεδρος Milo Đukanović προκαλεί νέες βαθιές διχόνοιες στο Μαυροβούνιο και παίζει το χαρτί των εθνικιστικών συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τον Pilsel, είναι ζωτικής σημασίας για τον Đukanović να το πράξει ώστε να κινητοποιήσει την εκλογική του πελατεία, να ενισχύσει τη θέση του (που απειλείται από τρομερή διαφθορά) και να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή θέση στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Ο Pilsel επισημαίνει ότι Dukanovic δεν καταλαβαίνει πραγματικά ότι η Αγία Έδρα έχει ισχυρή σχέση με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και ειδικά με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

«Ως εκ τούτου, αυτή η πράξη χειραγώγησης του θρησκευτικού συναισθήματος έχει τεράστια αποσταθεροποιητική δυναμική, ειδικά σε εθνολογικά μικτά περιβάλλοντα, όπως σχεδόν σε όλες οι χώρες των Βαλκανίων. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτό ως προηγούμενο, ενδεχομένως ισχύει και σε άλλες χώρες, απειλεί να γίνει μια μόνιμη πηγή έντασης και συγκρούσεων απειλώντας την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο» τονίζει ο Pilsel.

«Ο θεσπιζόμενος νόμος παραβιάζει άμεσα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου, καθώς και πολυάριθμες διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ή έχει προσχωρήσει το Μαυροβούνιο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (άρθρο 1, Πρωτόκολλο 1) και τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνει ο Pilsel.

Ο νόμος για τη θρησκευτική ελευθερία έχει προκαλέσει τριγμούς μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου, ενώ έχουν σημειωθεί σειρά αντιδράσεων από πολίτες της χώρας ζητώντας την κατάργηση του./ibna