Σερβία: Την άμεση επιστροφή του Σερβικού χρέους στη Λιβύη ζητά το ΔΝΤ

Σερβία: Την άμεση επιστροφή του Σερβικού χρέους στη Λιβύη ζητά το ΔΝΤ

Στην τελευταία του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σημειώνει ότι η Σερβία πρέπει να διευθετήσει τις παλιές της υποχρεώσεις και να αποπληρώσει τα χρέη της προς τη Λιβύη, τα οποία χρονολογούνται από το 1981.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στη δημόσια δημοσιονομική διαχείριση, η Σερβία έχει καθυστερημένες οφειλές.

«Οι αρχές βρίσκονται σε επαφή με τους ομολόγους τους από τη Λιβύη για να επιλύσουν τις ανεκτέλεστες απαιτήσεις της Λιβύης από τη Σερβία. Αυτά τα χρέη προέκυψαν το 1981 λόγω αθέτησης δανείου από αργό πετρέλαιο», ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεση του.

Το θεσμικό όργανο υπογραμμίζει στη συνέχεια ότι οι σερβικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την “επίλυση αυτών των καθυστερήσεων το συντομότερο δυνατό”, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά με τον Διεθνή Οργανισμό να απευθύνεται στην Σερβική Κυβέρνηση με τόσο έντονο τρόπο για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Στην έκθεση αυτή δεν αναφέρεται το ποσό του χρέους που οφείλεται στη Λιβύη, αλλά σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το χρέος ανήλθε σε 40,5 εκατ. ευρώ.

Ο οικονομολόγος Ljubomir Mazdar επισημαίνει ότι τέτοιες υποχρεώσεις θα πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατό, επειδή «σίγουρα δεν συμβάλλουν στη φήμη μας στη διεθνή οικονομική κοινότητα».

«Πιστεύω ότι αυτό το θέμα του ΔΝΤ είναι εν μέρει εμπνευσμένο από το γεγονός ότι η Λιβύη βρίσκεται πλέον σε εμφύλιο πόλεμο και σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, επομένως τα χρήματα που αντλεί από τις απαιτήσεις της είναι σημαντικά για μια χώρα που απειλείται τόσο» συμπλήρωσε ο Mazdar.

Ο κατάλογος των υποχρεώσεων της Σερβίας περιλαμβάνει επίσης δάνεια που πήρε η Σερβία κατά την περίοδο της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η Σερβία δανείστηκε συνολικά 8,8 δισ. ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια, αποπληρώθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και κατά τη διάρκεια αυτού του έτους η Σερβία θα δώσει 241,64 εκατομμύρια ευρώ με βάση το κεφάλαιο και τους τόκους αυτών των δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών Sinisa Mali, είχε δηλώσει αναφερόμενος στην αποπληρωμή παλαιών χρεών, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει την πρόωρη εξόφληση δανείων και χρεών με υψηλότερα επιτόκια, όπως η αναδιάρθρωση δανείων με την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Η χώρα μας είναι πολύ πιο ανθεκτική και οικονομικά ισχυρότερη σήμερα από ό, τι ήταν πριν από λίγα χρόνια και, ως εκ τούτου, είμαστε πιο προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε πιθανή παγκόσμια οικονομική κρίση», δήλωσε ο Mali.

Οι πρώην Σοσιαλιστικές Ομοσπονδιακές Δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, Κροατία και Σλοβενία κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποπληρώσουν τα χρέη τους, με την Κροατία να αποπληρώνει την τελευταία δόση το 2008, ενώ η Σλοβενία ήδη από το 1995 είχε αποπληρώσει τα παλιά της χρέη./ibna