Το Vetevendosje ορίζει τον Albin Kurti για Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου

Το Vetevendosje ορίζει τον Albin Kurti για Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου

Το μεγαλύτερο κόμμα του Κοσσυφοπεδίου μετά τις τελευταίες εκλογές – το Vetevendosje, όρισε τη Δευτέρα τον αρχηγό τους Albin Kurti για πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς το σχηματισμό κυβέρνησης, περισσότερο από τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.

Σε επιστολή του, ο γενικός γραμματέας του Vetevendosje απευθύνθηκε στον πρόεδρο Hashim Thaci, προτείνοντας τον Kurti ως υποψήφιο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, η προθεσμία για τη σύσταση της νέας κυβέρνησης λήγει σε 15 ημέρες.

Ο Albin Kurti διευκρίνισε σε μια τηλεοπτικό μήνυμα ότι το Vetevendosje υπέβαλε επιστολή σχετικά με την απόφαση αποδοχής της εντολής για τη σύσταση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο διορισμός του Kurti για Pρωθυπουργό έρχεται εν μέσω συνομιλιών μεταξύ του Vetevendosje, ως νικητή των εκλογών, με το δεύτερο κόμμα, τη Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου (LDK), για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το Vetevendosje, παρά τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου, δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο ηγέτης και ο υποψήφιος για τον πρωθυπουργό θώκο, Albin Kurti, διεξήγαγε διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του LDK Isa Mustafa κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο αποδοχή της προεδρικής εντολής από το Vetevendosje έρχεται μετά το κάλεσμα του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου στον Kurti την Κυριακή, να αποδεχθεί ή να απορρίψει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης./ibna