Το μεταναστευτικό αποδεικνύεται αγκάθι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Το μεταναστευτικό αποδεικνύεται αγκάθι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Πολιτικής Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανέλυσε τις κυβερνητικές προτεραιότητες σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τη συγκράτηση των εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων από την γειτονική Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής.

Ο Μηταράκης δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τα θαλάσσια σύνορά της και να επιδιώξει να επιστρέψει τα άτομα που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Ελλάδα, στην Τουρκία και τις χώρες προέλευσής τους.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα σύνολο κέντρων για μετανάστες και πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να ελαφρύνει τα νησιά πρώτης γραμμής που δέχονται μεγάλες ροές. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι το έργο θα είναι δύσκολο, αλλά ζήτησε συνεργασία και ενότητα για την αναζήτηση των καλύτερων λύσεων με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την ανασύσταση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, μετά την κατάργησή του όταν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήρθε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε έντονα το χειρισμό της μεταναστευτικής και της προσφυγικής κρίσης από τον Πρωθυπουργό, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην απόφαση κατάργησης του εν λόγω υπουργείου το οποία είχε συσταθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η κατάργηση του υπουργείου ήταν λάθος, τονίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, που οδήγησε τους κατοίκους σε νησιά όπως η Χίος, η Λέσβος και η Σάμος να διαμαρτυρηθούν για τη διαχείριση του κράτους σε αυτόν τον τομέα πολιτικής.

Αποστολή του Μηταράκη, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης την Λέσβο την Κυριακή, είναι να ακούσει τους ανθρώπους στα νησιά και να προσπαθήσει να αμβλύνει τις κλιμακούμενες αντιδράσεις και τις επικρίσεις που διατυπώνονται προς την κυβέρνηση. Οι κάτοικοι προγραμματίζουν ακόμη γενικές απεργίες για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που θεωρούν ως αποτυχημένη πολιτική όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών./ibna