Στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών για το ΣΕΥ

Στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών για το ΣΕΥ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών, της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva, Ρουμανίας Bogdan Aurescu, Κροατίας Gordan Grlić Radman και Σλοβενίας Miro Cerar, θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων θα προεδρεύσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borrell. Κατά τη σύνοδο θα εξεταστούν οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, θα αναζητηθούν τρόποι να ενισχυθεί η κλιματική διπλωματία και θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με το Σαχέλ.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν πρώτα για τις τρέχουσες υποθέσεις, και για φλέγοντα θέματα της διεθνούς ημερήσιας διάταξης όπως η κατάσταση στη Βολιβία, την Ινδία, τη Λιβύη και τη Βενεζουέλα.

Το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Σαχέλ και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ ως κορυφαίος εταίρος στην περιοχή. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους τρόπους αύξησης του αντικτύπου των δράσεων της ΕΕ για την υποστήριξη της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της κλιματικής διπλωματίας και των δραστηριοτήτων προβολής προς τρίτες χώρες. Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νέα συμπεράσματα για αυτό το θέμα, που αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων το 2020.

Κατά τη διάρκεια άτυπου γεύματος, η σύνοδος θα συζητήσει για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στη βάση και των αποτελεσμάτων του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 10ης Ιανουαρίου 2020, το οποίο επικεντρώθηκε στην τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη και στο Ιράκ./ibna