Ελλάδα: Θετική η επιβεβαίωση για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

Ελλάδα: Θετική η επιβεβαίωση για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

Είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης, σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα μετά το πέρας της Διάσκεψης στο Βερολίνο.

Είναι επίσης θετική η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει αύριο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου αναμένεται να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.

Συμφώνησαν στο Βερολίνο

Στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο επετεύχθη συμφωνία σχετικά με τα νέα μέτρα για την υποστήριξη της κατάπαυσης του πυρός και την τήρηση του εμπάργκο όπλων, δήλωσε την Κυριακή η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με το πέρας της διάσκεψης, η Angela Merkel δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει στρατιωτική λύση στην Λιβυκή κρίση.

«Πετύχαμε συμφωνία για ένα περιεκτικό σχέδιο», είπε, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν επίσης για νέα μέτρα για την αυστηρή τήρηση του εμπάργκο όπλων.

Η Angela Merkel δήλωσε ότι τα αντιμαχόμενα μέρη συμφώνησαν επίσης να ορίσουν μέλη σε μια στρατιωτική επιτροπή με πέντε μέλη από κάθε πλευρά, όπως προβλέπεται από τον ΟΗΕ για την παρακολούθηση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres δήλωσε μετά τη διάσκεψη: «Χάρη στη συνάντηση του Βερολίνου, ήταν δυνατόν σήμερα να λάβουμε τους πέντε στρατιωτικούς αντιπροσώπους της πλευράς του Στρατάρχη Haftar. Είχαμε ήδη τρία, και τώρα έχουμε δύο ακόμη μέλη από την πλευρά του LNA».

«Έτσι, είμαστε τώρα σε συνθήκες να συγκαλέσουμε στη Γενεύη την στρατιωτική επιτροπή τις επόμενες ημέρες”.

Ο Antonio Guterres δήλωσε επίσης: «Τα κράτη μέλη, μαζί με τους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην υποστήριξη μιας ειρηνικής επίλυσης στη Λιβυκή κρίση».

Τρία σημεία

Ο Antonio Guterres τόνισε τα τρία σημεία που προέκυψαν κατά τη σύνοδο κορυφής, λέγοντας: «Πρώτον, δεν μπορώ να τονίσω αρκετά το συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη.» προσθέτοντας ότι «Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν δεσμευτεί να απόσχουν από παρεμβάσεις στην ένοπλη σύγκρουση ή τις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης».

«Δεύτερον, κάλεσα όλους τους παράγοντες να αποφύγουν τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τη σύγκρουση», ανέφερε ο Γ.Γ του ΟΗΕ.

Επιπροσθέτως ο Guterres δήλωσε επίσης ότι προέτρεψε όλα τα μέρη να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Τρίτον, η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Guterres, λέγοντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να εφαρμόσουν την κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη./ibna