Ελλάδα: Καταδικάζει το ΥΠΕΞ τη νέα γεώτρηση από την Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ελλάδα: Καταδικάζει το ΥΠΕΞ τη νέα γεώτρηση από την Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ

Σε καταδίκη προέβη το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την ανακοίνωση της νέας παράνομης γεώτρησης της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ.

«Εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας  παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.

Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.

Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα» καταλήγει η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε νεώτερη ανακοίνωση του το Ελληνικό Υουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις πρόσφατες αναφορές της τουρκικής ηγεσίας στην Ελλάδα σημείωνε, «Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας»./ibna