Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Το Yavuz έφτασε στο οικόπεδο G (Οικόπεδο 8)

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Το Yavuz έφτασε στο οικόπεδο G (Οικόπεδο 8)

Η Άγκυρα ανακοίνωσε πως το πλοίο γεωτρήσεων Yavuz έφτασε στο οικόπεδο G το οποίο βρίσκεται νότια της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Hami Aksoy ανέφερε πως «το πλοίο γεωτρήσεων μας το Yavuz, έφτασε στο οικόπεδο G το οποίο βρίσκεται νότια της νήσου, για να πραγματοποιήσει τρίτη φορά γεώτρηση στα πλαίσια των αδειών παραχώρησης οικοπέδων που έχει δώσει η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου. Στη νήσο αυτή  ως συνιδιοκτήτες και οι Τουρκοκύπριοι έχουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους. Σε περίπτωση που βρεθεί εδώ πετρέλαιο η φυσικό αέριο και οι δυο πλευρές θα μοιραστούν τα έσοδα.

Η Ε.Ε από το 2003 έμεινε σιωπηλή στην καταπάτηση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Σε καμία ανακοίνωση της δεν έχει αναφερθεί στους Τουρκοκύπριους και έχει αγνοήσει την ύπαρξη τους αλλά και τα δικαιώματα τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει καταρχάς να τερματίσει τις προκατειλημμένες πολιτικές που απέχουν πολύ από αυτή την πραγματικότητα με το πρόσχημα της αλληλεγγύης ενότητας.

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νότο του νησιού μέχρι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού και να δημιουργηθεί μηχανισμός συνεργασίας στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019.» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Aksoy./ibna