Συναντήθηκαν Cavusoglu-Pompeo πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Συναντήθηκαν Cavusoglu-Pompeo πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Συνάντηση είχε το πρωί της Κυριακής, πριν την έναρξη της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu με τον Αμερικανό ομόλογο του Mike Pompeo. Στη συζήτηση εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ καθώς και η διαδικασία της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη. Σε ανάρτηση του στο twitter ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημείωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε στενή επαφή με όλους τους βασικούς παράγοντες για τη διαρκή εκεχειρία και την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη. Νωρίτερα ο Mevlut Cavusoglu είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Luigi Di Maio, όπου συζήτησαν τόσο για τη Διάσκεψη του Βερολίνου όσο και για την συνεργασία των δυο χωρών στη Μεσόγειο.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Mevlut Cavusoglu από το Βερολίνο, σημείωσε ότι η Τουρκία αναμένει θετικά αποτελέσματα από την ειρηνευτική διάσκεψη της Λιβύης στο Βερολίνο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, είπε ότι τα συμμετέχοντα κράτη έχουν καταλήξει σε μια κοινή αντίληψη για ένα σχέδιο ανακοινωθέντος κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας μεταξύ διπλωματών το βράδυ του Σαββάτου.

«Υπάρχει ένα σχέδιο που συμφωνήθηκε από τους συμμετέχοντες. Τώρα αυτό θα συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών», δήλωσε ο Cavusoglu.

Ο Mevlut Cavusoglu υπογράμμισε ότι η Τουρκία υποστήριξε την πρωτοβουλία της Γερμανίας από την αρχή και συνέβαλε θετικά στις συνομιλίες σε επίπεδο εργασίας από τον Σεπτέμβριο.

«Ελπίζουμε ότι η σημερινή συνάντηση θα συμβάλει στη διαρκή κατάπαυση του πυρός και στην αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας”, τόνισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες.

Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης για τις υψηλές προσδοκίες από τη συνάντηση της Κυριακής, λέγοντας ότι μια μονοήμερη συνάντηση από μόνη της δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα και να σταματήσει τη σύγκρουση στη Λιβύη.

Τη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη που φιλοξενεί η Angela Merkel με τον ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres στο Βερολίνο, συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson, και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Giuseppe Conte./ibna