Ο Čović αναμένει συνέχιση των σχέσεων της Κροατίας με τη Β-Ε

Ο Čović αναμένει συνέχιση των σχέσεων της Κροατίας με τη Β-Ε

Ο πρόεδρος της Βουλής της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Dragan Čović, πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τη Β-Ε ότι η Κροατία, ως ο πρώτος γείτονας και φίλος της, ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή η Προεδρία να μπορέσει να επικεντρώσει στη Β-Ε. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μου με τον πρωθυπουργό Andrej Plenković, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, πιστεύω ότι η Β-Ε θα έχει ιδιαίτερη θέση. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβουμε ότι εξαρτάται από εμάς. Χρειάζεται να έχουμε μια πρωτοβουλία, συμφωνημένες θέσεις μέσω των θεσμικών οργάνων της Β-Ε, προκειμένου αυτές οι πρωτοβουλίες να τεθούν σε ισχύ», ανέφερε ο Čović.

Υπενθύμισει ότι προγραμματίζεται μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο για να ανοίξει η διαπραγματευτική διαδικασία για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και ότι είναι σαφές ότι οι θέσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν εντός της ΕΕ τους επόμενους μήνες.

«Αυτό σημαίνει ότι η Β-Ε πρέπει να εκφράσει το συντομότερο δυνατό τη δέσμευσή της στην ευρωπαϊκή πορεία χωρίς όρους. Με άλλα λόγια, εάν λειτουργούν όλα τα θεσμικά όργανα της Β-Ε τότε έχουμε μια ευκαιρία. Μου φαίνεται ότι οι συνεδριάσεις που διεξάγουμε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Β-Ε μας προκαλούν κάποια αισιοδοξία, καθώς ολοκληρώνουμε γρήγορα την ίδρυση όλων των επιτροπών και των αντιπροσωπειών που δεν είχαμε για ένα χρόνο. Τόσο το Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο των Υπουργών έχουν αρχίσει να εργάζονται πλήρως».

«Εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό και βάλουμε όλα αυτά τα καθημερινά θέματα και στην ατζέντα μας, τότε έχουμε κάτι να προσβλέπουμε. Είμαι βέβαιος ότι η Κροατία θα είναι φίλος από την άποψη αυτή, ότι θα ανοίξει επίσης αυτό το μέρος της συζήτησης για τη Β-Ε. Εάν γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία τότε έχουμε κάτι να προσβλέπουμε», τόνισε.

Σχολιάζοντας την εκλογή του Zoran Milanović ως προέδρου της Δημοκρατίας της Κροατίας, ο Čović ανέφερε ότι η αλλαγή μπορεί πάντα να σημαίνει κάτι όταν πρόκειται για τον τρόπο λειτουργίας, αλλά ότι τίποτα δεν θα αλλάξει ουσιαστικά και στρατηγικά όσον αφορά τη σχέση του επίσημου Ζάγκρεμπ με τη Β-Ε.

«Με την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Milanović αντί της Προέδρου Kolinda Grabar-Kitarović, πιστεύω ότι θα έχουμε συνέχεια των σχέσεων της Κροατίας με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ως φιλική χώρα».

«Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κροατίας προβλέπει απτές υποχρεώσεις όσον αφορά τον λαό της Κροατίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη για όλους τους εκπροσώπους των νομοθετικών και εκτελεστικών αρχών της Δημοκρατίας της Κροατίας, οπότε αναμένω μια νέα δυναμική αλλά και μια συνέχεια στις σχέσεις», κατέληξε./ ibna