Ρουμανία: Τακτικισμοί Orban για τις πρόωρες εκλογές

Ρουμανία: Τακτικισμοί Orban για τις πρόωρες εκλογές

Η ανακοίνωση χτες του Πρωθυπουργού της Ρουμανίας Ludovic Orban για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών σε δυο γύρους δια της ανάληψης ευθύνης, αντικατοπτρίζει τη στρατηγική του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) που θα ακολουθήσει για τις πρόωρες εκλογές.

Η διαδικασία που αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου δια της ανάληψης ευθύνης, για τις δημοτικές εκλογές, προβλέπει  ότι η κυβέρνηση θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο και ο νόμος θα εγκριθεί, χωρίς να συζητηθεί και ψηφιστεί. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει πρόταση μομφής εντός τριών ημερών.

Εάν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, η κυβέρνηση θα πέσει, ενώ δεν θα αλλάξει και ο τρόπος εκλογής των τοπικών Αρχών. Στην περίπτωση που το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους (233) για να εγκριθεί η πρόταση μομφής, ο τροποποιημένος από την κυβέρνηση νόμος για την εκλογή δημάρχων σε δύο γύρους θα θεωρείται ως ψηφισθείς.

Εν συνεχεία, το  PSD θα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο,  διότι το Σύνταγμα απαγορεύει αλλαγές στον εκλογικό νόμο σε διάστημα μικρότερο του έτους πριν τις εκλογές. Η κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί πως η αλλαγή που προτείνει πέντε μήνες πριν τις εκλογές δεν θα απορριφθεί από το Δικαστήριο διότι βρίσκεται “στη σωστή κατεύθυνση”. Εάν περάσει και από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο νόμος θα κυρωθεί από τον Πρόεδρο της χώρας και θα τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Orban πρέπει να διαλέξει τι επιθυμεί περισσότερο. Αν θέλει πρόωρες εκλογές, οι φιλελεύθεροι βουλευτές θα πρέπει να βοηθήσουν το PSD ψηφίζοντας, ορισμένοι τουλάχιστον την πρόταση μομφής.

Το PSD και το UDMR, που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει ότι στηρίζουν την πρόταση, δεν καταφέρνουν, για λιγότερες από 10 ψήφους, να φτάσουν τον επιθυμητό αριθμό 233.

Αν η πρόταση μομφής περάσει, με τον έναν ή άλλον τρόπο, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να απορρίψει δύο εντολοδόχους Πρωθυπουργούς για να φτάσει η χώρα στις πρόωρες εκλογές. Από την άλλη πλευρά όμως, η υπερψήφιση της πρότασης μομφής θα σήμαινε την απόρριψη, αυτομάτως, της εκλογής δημάρχων σε δύο γύρους.

Αν, αντιθέτως, η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εκλογή των δημάρχων σε δυο γύρους και όχι οι πρόωρες εκλογές, το PNL θα μπορέσει αβίαστα να παρακολουθήσει στο Κοινοβούλιο πώς το PSD και το UDMR δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία για την πρόταση μομφής. Στην περίπτωση αυτή θα άλλαζε ο εκλογικός νόμος, όμως δεν θα γινόταν το πρώτο βήμα προς τις πρόωρες κάλπες.

Υπάρχει ωστόσο ένα “παράθυρο” που επιτρέπει στην κυβέρνηση να πετύχει και τις πρόωρες εκλογές και την εκλογή των δημάρχων σε δυο γύρους. Σε ότι όμως και να συμβεί τον τελικό λόγο τον έχει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, το  PNL εκτιμά ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα μπλοκάρει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, διότι οι αλλαγές δεν περιορίζουν το δικαίωμα ψήφου, αντιθέτως προσδίδει μεγαλύτερη νομιμότητα στους δημάρχους.

Από την άλλη πλευρά, το PSD πιστεύει ότι θα κερδίσει επειδή οι αλλαγές επιχειρούνται λίγο πριν τις εκλογές. Επιπλέον το PSD ελέγχει 4 από τους 9 δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου και το PNL επίσης 4. Το πού θα γείρει η πλάστιγγα θα κριθεί από τον δικαστή που όρισε το  UDMR.

Ο Πρόεδρος της χώρας υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι η αλλαγή είναι κάτι που οι Ρουμάνοι επιθυμούσαν εδώ και χρόνια και ότι οι ειδικοί της Προεδρικής Διοίκησης τον διαβεβαίωσαν ότι δεν αντιβαίνει σε κανέναν κανόνα./ibna