Με τον Putin θα συζητήσει για το Idlib ο Erdogan στο Βερολίνο

Με τον Putin θα συζητήσει για το Idlib ο Erdogan στο Βερολίνο

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan την Παρασκευή εξέφρασε την ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην εμπόλεμη επαρχία Idlib στη βορειοδυτική Συρία, λέγοντας ότι ήταν μια ένδειξη ότι το συριακό καθεστώς δεν συμμορφώνονται με συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ξεκίνησε από την Τουρκία και τη Ρωσία.

Το Idlib είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι το καθεστώς Assad δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα που ελήφθησαν σχετικά με την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Recep Tayyip Erdogan αναφερόμενος στην κατάπαυση του πυρός που ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο Erdogan δήλωσε για τη βομβιστική επίθεση με τρεις νεκρούς Τούρκους στρατιώτες ότι «θα τους κάνουμε να πληρώσουν γι αυτό με πολύ διαφορετικό και βαρύ τρόπο».

Ο Erdogan υπενθύμισε ότι θα βρίσκεται στο Βερολίνο, την Κυριακή και σχεδιάζει να συζητήσει σε βάθος το ζήτημα της Idlib με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir, στο περιθώριο της ειρηνευτικής διαδικασίας του Βερολίνου.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Λιβύη, όπου η Τουρκία υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από το ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) εναντίον του διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Khalifa Haftar, ο Erdogan δήλωσε ότι ο Haftar δεν ήταν “αξιόπιστος”.

«Συνέχισαν να βομβαρδίζουν την Τρίπολη χθες», είπε.

Ο Erdogan πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί λεπτομερώς στο Βερολίνο και επεσήμανε ότι «θα δούμε τι θα κάνουν μετά από μία ή δύο μέρες» μετά τη συνάντηση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι ελπίζει ότι θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους καθώς η Τουρκία θα παρακολουθεί την κατάσταση./ibna