Ρουμανία: Πολιτικές αντιδράσεις στην απόφαση της Κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη για αλλαγή νομοσχεδίου για τις τοπικές εκλογές

Ρουμανία: Πολιτικές αντιδράσεις στην απόφαση της Κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη για αλλαγή νομοσχεδίου για τις τοπικές εκλογές

Μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Ludovic Orban χθες Πέμπτη σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών με ψηφοφορία σε δύο γύρους, μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι B1 TV όπου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τη συλλογιστική που οδήγησε στην επιλογή αυτή: «Θεωρώ ότι δεν είναι φυσιολογικό να τροποποιήσουμε το εκλογικό καθεστώς με έκτακτο διάταγμα. Η ανάληψη ευθύνης είναι καλύτερη [επιλογή], διότι δίνει στους βουλευτές και τις κοινοβουλευτικές ομάδες τη δυνατότητα να καταθέσουν τροπολογίες και, δεύτερον, επειδή επιτρέπει σε όσους δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτή τη νομοθετική πράξη να υποβάλουν πρόταση μομφής και να αποτρέψουν την έγκριση του νομοσχεδίου».

Η αντίδραση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) μέσω του προσωρινού Προέδρου του, Marcel Ciolacu, ήταν άμεση: «Με τη Δημοκρατική Ένωση Μαγυάρων της Ρουμανίας (UDMR) θα καταθέσουμε μια πρόταση μομφής. Θα δημιουργήσουμε μια νέα πλειοψηφία, αλλά το PSD δεν θα προτείνει έναν Πρωθυπουργό».

O Πρόεδρος Klaus Iohannis δήλωσε χθες, σε ανακοίνωση τύπου, ότι υποστήριξε την κίνηση της Κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη για το νομοσχέδιο για την εκλογή δημάρχων σε δύο γύρους. Πρόσθεσε ότι το έγγραφο με την ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης θα σταλεί σύντομα στο Κοινοβούλιο και ότι θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο τη σύγκλισή του σε ειδική σύνοδο. Ο Αρχηγός του Κράτους ισχυρίστηκε επίσης ότι το σχέδιο εκλογής των δημάρχων σε δύο γύρους δεν έρχεται σε σύγκρουση με κανένα κανόνα και αποτελεί τροποποίηση που δίνει μεγαλύτερο αριθμό επιλογών στον ψηφοφόρο. Ο Πρόεδρος Iohannis ρωτήθηκε αν έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Πρωθυπουργό Ludovic Orban ότι δεν θα περάσει μια πρόταση μομφής και απάντησε τα εξής: «Δεν νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός ή οποιοσδήποτε μπορεί να εγγυηθεί ότι θα περάσει ή δεν θα περάσει. Πρόκειται για μια κοινοβουλευτική διαδικασία που δεν έχει ξεκινήσει, μιλάμε για κάτι που δεν υπάρχει. Το μόνο σίγουρο είναι η δέσμευση της κυβέρνησης», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

Σχετικά με την πρόταση μομφής που ανακοίνωσε το PSD, ο Πρόεδρος Klaus Iohannisς δήλωσε ότι ήταν αρκετά σκεπτικός. «Οι δηλώσεις έγιναν εν θερμώ και όλοι δήλωσαν είτε  υπέρ είτε κατά. Όσον αφορά την πρόταση μομφής, πρέπει να πω ότι είμαι αρκετά σκεπτικός», δήλωσε ο Ιωάννης. Ο Iohannis έδειξε ότι θα του φαινόταν περίεργο να ψηφιστεί μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ορμπάν από το PNL. «Δεν είναι μόνο το PSD που ανατρέπει την δική του κυβέρνηση», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.

«Ένα θαρραλέο βήμα που θα υποστηρίξει το Κόμμα Λαϊκού Κινήματος (PMP)», δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, ο Eugen Tomac στο Agerpres.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Ένωσης Σώστε τη Ρουμανία (USR) χαιρέτισε «την απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη για την επιστροφή στο σύστημα ψηφοφορίας σε δύο γύρους για τις τοπικές εκλογές. Εξάλλου αυτή ήταν μία από τις βασικές προϋποθέσεις που θέσαμε για να δώσουμε τις ψήφους μας για την έγκριση της σύστασης του σημερινού υπουργικού συμβουλίου».

Ο Πρόεδρος του Pro România, Victor Ponta επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα μπορούσε να ανατραπεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

H Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) σε ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook θεωρεί “ατυχή” την απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη. Κατά την άποψή της, «η έκδοση έκτακτου διατάγματος θα μπορούσε να τεθεί αμέσως, σε ισχύ». Το ALDE εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι μια ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης μετά την έγκριση πρότασης μομφής, θα εμποδίσει την εφαρμογή του νέου νόμου, λόγω της διατήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας. Ο Πρόεδρος της ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, δήλωσε σε τηλεφωνική παρέμβαση προς την Ρουμανική Τηλεόραση TVR ότι «η επιβολή των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών με την ανάθεση της ευθύνης στην εκλογή δημάρχων σε δύο γύρους θα οδηγήσει σε μπλοκάρισμα της ρουμανικής διοίκησης για μια περίοδο τεσσάρων μηνών».

Η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Raluca Turcan εξέφρασε επίσης, την πεποίθησή της ότι η πρόταση μομφής που ανακοίνωσε το PSD δεν θα εγκριθεί. Η Raluca Turcan εξήγησε τη θέση της κυβέρνησης να μην εγκρίνει έκτακτο διάταγμα για την εκλογή δημάρχων σε δύο γύρους, διότι το PSD θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να απορρίψει το διάταγμα. Επιπλέον, η κα Raluca Turcan ανέφερε ότι η παραπομπή στο Ρουμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο (CCR) σχετικά με την εκλογή δημάρχων σε δύο γύρους δεν θα είχε πραγματική “περιεχόμενο”./ibna