Άυξηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ζητά η Ελλάδα

Άυξηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ζητά η Ελλάδα

Άνοδο κατά 20% των κονδυλίων που θα λάβει η Ελλάδα για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ αιτήθηκε η Ελλάδα, όπως ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο περιθώριο εκδήλωσης για τη διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η χώρα έχει εξασφαλίσει 19,2 δισ. ευρώ με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Επίτροπο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, να εκφράζει την εκτίμησή του από το βήμα της εκδήλωσης που πραγματοποιείται -αυτήν την ώρα στην Αθήνα- πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος να λάβει η Ελλάδα το ποσό των 21 δισ. ευρώ ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να λάβει επιπλέον πόρους από αυτούς του τρέχοντος ΕΣΠΑ, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης κονδυλίων για τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Μεγαλόπολης για τη μετάβασή τους στην εποχή χωρίς τις λιγνιτικές μονάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο στις περιοχές αυτές θα μπορούσαν να κατευθυνθούν μοχλευμένα κονδύλια ύψους 4 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της χώρας είπε πως η σημερινή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για μία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνοντας “αυτό που ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός, πρέπει να το ολοκληρώσει ως πρωθυπουργός”. Για να συμπληρώσει πως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η μείωση της φορολογίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα με νέες παρεμβάσεις, ενώ εστίασε στην ανάγκη για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση.

Καινοτομία

Από την πλευρά της η αρμόδια Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κυρία Ελίζα Φερεϊρα τόνισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και την πολιτική συνοχής. Με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να αναφέρει πως απαιτείται αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και δημιουργία ενός καλύτερου ψηφιακού περιβάλλοντος με την ενδυνάμωση και της καινοτομικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση. Σημείωσε πως οι πόροι του ΕΣΠΑ θα πρέπει να “πιάσουν τόπο” και να κατευθυνθούν σε έργα που θα μείνουν και μετά από το τέλος του ΕΣΠΑ. Τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ προανήγγειλε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Αναπτυξιακή Τράπεζα./ibna