Σχέδιο για την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου στο Κοσσυφοπέδιο

Σχέδιο για την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου στο Κοσσυφοπέδιο

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές, τα πολιτικά κόμματα στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τη σύσταση κυβέρνησης. Το Κίνημα Αυτοπροσδιορισμού (VV), το οποίο κέρδισε τις εκλογές, πραγματοποίησε συναντήσεις με τη Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Η απαίτηση του LDK να έχει τον πρώτο λόγο για τη θέση του Προέδρου της χώρας και του προέδρου του κοινοβουλίου απορρίφθηκε από την VV. Μετά από αυτό το πολιτικό αδιέξοδο, οι αναλυτές λένε στο ΙΒΝΑ ότι θα ήταν καλό να δημιουργηθεί μια εξειδικευμένη κυβέρνηση για να προχωρήσει η χώρα προς τα εμπρός.

Ο αναλυτής και καθηγητής Avni Mazrreku λέει στο IBNA ότι το VV θα πρέπει να προτείνει μια μεταβατική κυβέρνηση, ειδικού σκοπού αλλά εθνικής και θεματικής φύσης, για περίοδο 12 έως 18 μηνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός συνολικού συμβιβασμού (θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα πολιτικά κόμματα που ανήκουν στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου).

«Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ο υποψήφιος που πρότεινε το VV. Ο αριθμός των υπουργείων, δηλαδή οι μειώσεις των υπουργείων, πρέπει να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και θα πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Ο αριθμός των πολιτικών συμβούλων στα υπουργεία πρέπει να μειωθεί σε 3, ενώ θα πρέπει να καθιερωθεί μια ανεξάρτητη Επαγγελματική Επιτροπή για υποψηφίους για τις θέσεις πολιτικών συμβούλων, έξω από κάθε επιρροή των κομμάτων», λέει ο Mazrreku.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση αυτή πρέπει να ασχοληθεί με την αποπολιτικοποίηση όλων των θεσμικών οργάνων της χώρας, τις ριζικές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα, τη σύνταξη νέων οικονομικών πολιτικών, τις διαδικασίες ευρωενσωμάτωσης και τον διάλογο με τη Σερβία.

Ο αναλυτής Fatos Rushiti συμμερίζεται την ίδια άποψη. Σε δηλώσεις του στο IBNA είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο χρειάζεται μία θεματική κυβέρνηση, η οποία θα ασχολείται με τις ευρωατλαντικές διαδικασίες, την οικονομική ανάπτυξη, την αποπολιτικοποίηση των θεσμών, καθώς και την επίτευξη τελικής και ειρηνικής συμφωνίας με τη Σερβία.

«Το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει χρόνο να χάσει, η έλλειψη κυβέρνησης και οι νέες εκλογές θα έχουν πολλές συνέπειες: η χώρα μπορεί να μείνει χωρίς προϋπολογισμούς και διοικητές χωρίς μισθούς, θα υπάρξουν τεράστιες απώλειες στην οικονομία και στις διαδικασίες ευρωενσωμάτωσης”, τονίζει ο Rushiti./ibna