Δένδιας: Θέλουμε τη Λιβύη μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα

Δένδιας: Θέλουμε τη Λιβύη μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα

Με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας στο Υπουργείο εξωτερικών όπου είχαν συζήτηση για την κατάσταση στη Λιβύη, την διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη μέρα στη χώρα, σύμφωνα με την δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στρατάρχης Khalifa Haftar έφτασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην ελληνική πρωτεύουσα όπου είχε κατ’ ιδίαν ιδιωτική συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ. Την Παρασκευή ο Λίβυος ηγέτης είχε επίσημη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης σημείωσε ότι η συνάντηση του με τον Στρατάρχη Haftar, ήταν μακρά και ενδιαφέρουσα καλύπτοντας την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου για την εξεύρεση λύσης στην Λιβυκή κρίση καθώς και την επόμενη μέρα στην Λιβύη και την περιοχή.

«Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον Στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Sarraj» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι με ιδιαίτερη χαρά ο Στρατάρχης Haftar συμφώνησε με όλες τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς.

Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες  χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή (σημ.: διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας) είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη. Οι ενέργειες αυτές βοηθούν τη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας».

Την επιθυμία της Ελλάδας εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας για τη Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρ, στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέληση τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Σχολιάζοντας την μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου, ο Νίκος Δένδιας, έστειλε μήνυμα προς την Γερμανική κυβέρνηση τονίζοντας ότι εφόσον εμείς δεν θα είμαστε εκεί, περιμένουμε από τη Γερμανία, την οικοδέσποινα χώρα, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της Ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης».

Συνεχίζοντας υπενθύμισε ότι η Ευρώπη έχει σαφή θέση που εκφράσθηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η κοινή ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την Κυβέρνηση Sarraj και την Τουρκία, σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Καταλήγοντας για το θέμα της μη συμμετοχής της Ελλάδας από τη διαδικασία του Βερολίνου, σημείωσε ότι «περιμένουμε, λοιπόν,  σαν Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη Διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση που δεν συμπεριληφθούν οι ελληνικές αιτιάσεις, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει εποικοδομητικά στο να επιτύχει η διαδικασία του Βερολίνου.

«Προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Από την άλλη όμως, σε αυτή τη διαδικασία, προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την ιδιότητά μας όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

«Δεν θέλω να δω τα πράγματα αρνητικά υπό μορφήν αρνησικυρίας. Τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης. Βεβαίως, εάν η κοινή ευρωπαϊκή θέση δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει αυτονόητη υποχρέωση να υπερασπίσει αυτήν τη θέση και η Ελλάδα τοποθετήθηκε επ’ αυτού, νομίζω, ξεκάθαρα χθες, ο Πρωθυπουργός,  ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπερασπίσει την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση», συμπλήρωσε ο Νίκος Δένδιας./ibna