Αντίδραση από το Τουρκικό ΥΠΕΞ για την υπογραφή του EMGF

Αντίδραση από το Τουρκικό ΥΠΕΞ για την υπογραφή του EMGF

Το East Med Gas Forum Φόρουμ από το οποίο απουσιάζει η Τουρκία και η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), είναι ένας μη ρεαλιστικός σχηματισμός, ανέφερε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη.

«Αν ο σκοπός αυτού του φόρουμ ήταν πραγματικά η συνεργασία, φυσικά, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα είχαν προσκληθεί και στο φόρουμ», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Hami Aksoy.

Ο Aksoy τόνισε ότι το φόρουμ – που δημιουργήθηκε από ορισμένες χώρες με πολιτικά κίνητρα – ονειρεύεται να αποκλείσει την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι χώρες μέλη του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου συναντήθηκαν στο Κάιρο την Πέμπτη για να μετατρέψουν το φόρουμ σε διεθνή οργανισμό υπογράφοντας ένα καταστατικό χάρτη.

Τέτοιοι σχηματισμοί που ιδρύθηκαν ενάντια στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» δεν θα συμβάλουν στην ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Δεν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες που να αφήνουν την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» από αυτές που να πετύχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και ως εκ τούτου αυτή η πρωτοβουλία παρέχει νέες αποδείξεις ότι χώρες που έχουν αφήσει αναπάντητες τις προσκλήσεις μας για διάλογο και συνεργασία εξακολουθούν να επιδεικνύουν μάταιες ελπίδες», συνέχισε ο Aksoy.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και της «ΤΔΒΚ», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Την Πέμπτη στο Κάιρο υπογράφηκε το καταστατικό της δημιουργίας του East Med Gas Forum από τους Υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Παλαιστίνης./ibna