Υπογράφηκε το καταστατικό για τη δημιουργία του East Med Gas Forum στο Κάιρο

Υπογράφηκε το καταστατικό για τη δημιουργία του East Med Gas Forum στο Κάιρο

Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε την υπογραφή του καταστατικού για τη δημιουργία του East Med Gas Forum, ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Tarek El Molla υποδεχόμενος τους ομολόγους του από Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Παλαιστίνη, τον Ιταλό Υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, τον εκπρόσωπο της Ιορδανίας, καθώς και εκπροσώπους από την Ε.Ε. την Παγκόσμια Τράπεζα και φιλοξενούμενους τους εκπροσώπους Γαλλίας και ΗΠΑ.

«Πρόκειται για έναν ακρογωνιαίο λίθο στην ιστορία της περιοχής μας που μας κάνει να συνεργαστούμε για το καλό των λαών μας», πρόσθεσε ο Tarek El Molla, στο Συνεδριακό Κέντρο «Manara» του Καϊρου όπου μονογραφήθηκε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου το καταστατικό του East Med Gas Forum.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι με την μονογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum, έχουμε μπροστά μας ένα παράδειγμα, για το πώς μπορούν οι διάφορες χώρες, ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες, να ακολουθήσουν συμμαχίες για το καλό των λαών της περιοχής.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στην πρόοδο των εργασιών του αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με την Αίγυπτο, ως ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς μπορούν να συμβάλλουν για το καλό των λαών της περιοχής οι συνεργασίες μεταξύ των χωρών.

Για «ιστορική στιγμή για όλη την περιοχή της Μεσογείου», μίλησε και ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Έλληνας Υπουργός επεσήμανε ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο East Med Gas Forum, συμφώνησαν ότι το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη δημιουργία συγκρούσεων.

Επεσήμανε όμως με σημασία το γεγονός ότι όλα θα πρέπει να αποφασίζονται βάσει του διεθνούς δικαίου, το οποίο θα πρέπει να αποδέχονται όλες οι χώρες της περιοχής.

Μέσω του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι ευρωπαϊκοί νόμοι έχουν γίνει σεβαστοί στη δημιουργία του οργανισμού αυτού, σημείωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου, εκφράζοντας, τη μεγάλη του εκτίμηση και ικανοποίηση τόσο για την αίτηση της Γαλλίας να συμμετάσχει όσο και για την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ.

Το East Med Gas Forum αποτελεί παράδειγμα συνεργασιών για το καλό της περιοχής, προσέθεσε με τη σειρά του ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz./ibna