H Άγκυρα στέλνει ερευνητικό σκάφος στις περιοχές που συμφώνησε με την κυβέρνηση της Τρίπολης

H Άγκυρα στέλνει ερευνητικό σκάφος στις περιοχές που συμφώνησε με την κυβέρνηση της Τρίπολης

Ο Cavusoglu μιλάει για «νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους»

Λίγες ημέρες πριν την αναχώρηση του για την Διάσκεψη του Βερολίνου σχετικά με τη Λιβύη ο  Recep Tayip Erdogan ανακοίνωσε πως η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τη συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που έχει υπογράψει με την Τρίπολη, θα ξεκινήσει έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που υποστηρίζει πως βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα της.

«Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες κι αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες» δήλωσε ο Erdogan.

Στην ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε και το δικό του μήνυμα για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med που θέλουν να κατασκευάσουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.

«Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα στις ακτές της  Τουρκία και της  Λιβύης, από νομική άποψη δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών» ανέφερε ο Erdogan. Η δήλωση του προέδρου της Τουρκίας προκαλεί εντύπωση καθώς πιστεύει πως δεν θα αλλάξει τίποτα στο Βερολίνο και πως η συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης θα παραμείνει. Παράλληλα δίνει χρονοδιάγραμμα αλλά αποκαλύπτει και το πλοίο το οποίο θα στείλει σε περιοχή νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης.

Erdogan: «Στέλνουμε στρατό στη Λιβύη»

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης πως η Άγκυρα στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη´᾽ Για να παραμείνει στην εξουσία η νόμιμη κυβέρνηση και για να φέρουμε τη σταθερότητα στη χώρα, στέλνουμε το στρατό μας.᾽᾽

Όμως ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar ανέφερε πως «στα πλαίσια του μνημονίου με τη Λιβύη εκεί έχουμε προσωπικό που αλλάζει συνέχεια ο αριθμός τους. Αυτοί εκπαιδεύουν, γίνεται ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Έχουν και συμβουλευτικό ρόλο. Είναι μια στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας».

Ο Cavusoglu ανοίγει ζήτημα γκρίζων ζωνών

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Τurk επανέφερε τη θεωρία για «γκρίζες ζώνες» και νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους.

«Υπάρχουν κάποια νησιά τα οποία δεν έχει καθοριστεί σε ποιο ανήκει η κυριαρχία τους. Ούτε στη Συνθήκη της Λωζάνης , ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1948  δεν έχει καθοριστεί σε ποιον ανήκουν. Εμείς δικαιολογημένα λέμε ανήκουν σε μας εκείνοι λένε «ανήκουν σε μας». Αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβούν όσα συνέβησαν στο Kardak( ‘Ιμια)» δήλωσε ο Cavusoglu.

Πριν από τρεις ημέρες ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού ( CHP) Kemal Kilicdaroglu είχε ισχυριστεί πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο «τα οποία είναι στρατιωτικοποιημένα με παράνομο τρόπο, όπως και άλλα τουρκικά νησιά που βρίσκονται υπό ελληνική παράνομη κατοχή».

Ο Cavusoglu αφού υποστήριξε πως o East Med δεν είναι ρεαλιστικός ούτε βιώσιμος  ανέφερε πως «αν θεωρήσουμε πως θα περάσει από εμάς ή από την Κύπρο τότε θα πρέπει να πάρουν άδεια από εμάς για να περάσει ο αγωγός» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez ο οποίος σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Ανατολή ανακοίνωσε τις παραχωρήσεις οικοπέδων στην ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία με τη Λιβύη υπάρχει μια διαδικασία έγκρισης της αναγγελίας της συμφωνίας στον ΟΗΕ. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε θα αρχίσουμε να παραχωρούμε τα οικόπεδα στην περιοχή μας.

Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχει νόημα να στενεύουν το χώρο μας ισχυριζόμενοι πως υπάρχουν κάποια νησιά.» υποστήριξε ο Donmez.

Αρθρογράφος της Hurriyet: «Η αδυναμία της Ε.Ε. δυνάμωσε την Τουρκία και τη Ρωσία στη Λιβύη»

«Στη Λιβύη προκρίθηκε η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία. Η αποτυχία της Ε.Ε. για να παίξει ρόλο στην κρίση αυτή είναι το αποτέλεσμα της μη ικανής διαχείρισης της. Οι χώρες της Ε.Ε δεν ξεπέρασαν τις διαφορετικές απόψεις και τις συγκρούσεις συμφερόντων τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαμορφώσουν κοινή στρατηγική. Η κρίση στη Λιβύη είναι το τελευταίο παράδειγμα αυτής της κατάστασης» αναφέρει στην ανάλυση του ο έγκυρος αναλυτής της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet Sedat Ergin./ibna