Δημοσιεύματα υποδεικνύουν ότι o Soleimani είχε συνδέσμους με τη Β-Ε

Δημοσιεύματα υποδεικνύουν ότι o Soleimani είχε συνδέσμους με τη Β-Ε

Λίγο μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Qasem Soleimani, φήμες ανέφεραν σημαντικό ρόλο που είχε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1992-1995. Είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο γεγονός ότι η ιρανική υπηρεσία πληροφοριών και στρατιωτικοί εκπαιδευτές βρισκόταν στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη βοηθώντας τον Βοσνιακό Στρατό της Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (A RBiH) και ότι είχαν στρατόπεδα εκπαίδευσης σε διάφορες περιοχές που ελέγχονταν από τη Βοσνία.

Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι το σημερινό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Šefik Džaferović, είχε πολλές συναντήσεις με τον Soleimani. Επίσης, όπως ανέφεραν τα σερβικά ΜΜΕ, ο Džaferović είχε τον έλεγχο πάνω από επτά μουσουλμανικών ταξιαρχίων, γνωστών ως El Mujahidin. Αυτές οι μονάδες αποτελούνται από ξένους μαχητές, κυρίως από αραβικές χώρες. Μερικοί αναλυτές τις θεωρούν ως τον σπόρο που οδήγησε αργότερα στην Al Quaeda.

«Ο Džaferović, ο οποίος είναι γνωστός για την έκδοση προσωπικών εγγράφων της Βοσνίας σε μέλη της διαβόητης Ταξιαρχίας El Mujahidin κατά τη διάρκεια του πολέμου, συναντήθηκε και συνεργάστηκε με τον Qasem Soleimani, όπου μέλη της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς θα συμμετείχαν σε επιθέσεις εναντίον Σέρβων», αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές στο Σεράγεβο.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο Džaferović συναντήθηκε με τον Soleimani κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν ήταν επικεφαλής του Κέντρου Ασφαλείας Zenica, ενώ ο ίδιος ο Soleimani φέρεται να εξήγησε την παραμονή του στη Β-Ε με το γνωστό ρητό: «Όπου οι μουσουλμάνοι χρειάζονται βοήθεια, είμαι εκεί».

Ο Džaferović, φυσικά, αρνήθηκε ότι είχε οποιεσδήποτε συνδέσεις με την Ταξιαρχία Soleimani και τους El Mujahidin. Σε δήλωση προς τα ΜΜΕ, είπε ότι η σερβική νοημοσύνη, μέσω των μέσων ενημέρωσης υπέρ του καθεστώτος του Βελιγραδίου, πρωτίστως οι «Novosti» και «Tanjug», διέδωσε και πάλι μια σειρά από ψέματα γι’ αυτόν.

«Αυτή τη φορά είναι μια γελοία προσπάθεια να συνδεθώ με τον πρόσφατα σκοτωμένο Ιρανό στρατηγό Qasem Soleimani. Με αυτόν τον τρόπο, ανακυκλώνουν τις παλιές, μεγαλύτερες σερβικές προπαγανδιστικές ιστορίες σχετικά με υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου. Το περιεχόμενο των δημοσιευμένων κειμένων, που αποτελείται αποκλειστικά από αναλήθειες, δεν αξίζει μια μόνο επιστολή αντίδρασης», ανέφερε η δήλωση.

Το Κροατικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Željko Komšić, ο οποίος κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν μέλος του A RBiH υπερασπίστηκε τον Džaferović.

«Ο Džaferović είναι ένας αξιότιμος άνθρωπος και οι επιθέσεις από τα σερβικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι παρά ασυνείδητα ψέματα. Επίσης, οι επιθέσεις αυτές δεν είναι μόνο επιθέσεις εναντίον του ίδιου του Džaferović, αλλά μάλλον αντιπροσωπεύουν συνεχείς προσπάθειες να δυσφημίσουν το θεσμό της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και να δυσφημήσουν το κράτος».

Όλοι όσοι τιμούν και σέβονται το κράτος και είναι στην πολιτική είναι υποχρεωμένοι να καταδικάσουν αυτό και να το ονομάσουν με το πραγματικό του όνομα. Εάν αυτό δεν συμβεί, κάποιος άλλος θα είναι ο στόχος αύριο», λέει ο Komšić./ibna