ΣΥΡΙΖΑ: Βαριά ευθύνη της κυβέρνησης η απουσία από την Διάσκεψη του Βερολίνου

ΣΥΡΙΖΑ: Βαριά ευθύνη της κυβέρνησης η απουσία από την Διάσκεψη του Βερολίνου

Ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση επιρρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. “Μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, υπογραμμίζει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για “βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στηλιτεύει το γεγονός της συμμετοχής, για πρώτη φορά, της Αλγερίας και του Κονγκό, όχι όμως της Ελλάδας η οποία, συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για  τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 δια του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.  Μάλιστα, μέσω Twitter, ο πρώην υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αποκάλυψε πως όταν η Ιταλία ετοίμαζε την διάσκεψη στο Παλέρμο είχε απειλήσει με βέτο. “Τους έστειλα προκαταβολικά σαφές μήνυμα. Χωρίς παρακάλια: “καμία απόφαση δεν θα προχωρήσει αν δεν κληθεί η Ελλάδα. Αλλιώς το βέτο θα είναι στο τραπέζι Συμβουλίου ΥΠΕΞ ως προς θέματα διάσκεψης”. Έτσι όφειλαν να κινηθούν και τώρα”, έγραψε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως “επιχαίρει” για την μη πρόσκληση της Ελλάδας στο Βερολίνο. Παράλληλα, σημειώνει ότι τον Ιούνιο του 2015, οπότε η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του σχήματος Ρ5+5, που μετεξελίχθηκε στη Διαδικασία του Βερολίνου, η κυβέρνηση Τσίπρα ” αμέλησε έστω να θέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας”, τονίζοντας πως η Ελλάδα “με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ” ήταν απούσα και στις διασκέψεις του Αμπού Ντάμπι (2017) και των Παρισίων (2018).

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Ghassan Salame, για την ειρήνη  στη Λιβύη μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων τον Απρίλιο 2019, παρουσιάστηκε στις 29 Ιουλίου 2019. Μετά πραγματοποίησε επισκέψεις σε πρωτεύουσες και έκανε επίσημα την πρότασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για έναρξη μιας νέας Διαδικασίας, στο Βερολίνο στις 4 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη συνάντηση έγινε στα μέσα Σεπτέμβρη στο Βερολίνο, τονίζουν, άρα επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Παράλληλα υπογραμμίζουν πως η Διάσκεψη του Παλέρμο του Νοεμβρίου 2018 δεν ήταν η μόνη Διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη των τελευταίων χρόνων ή μέρος της Διαδικασίας του Βερολίνου του 2019, αλλά  η τελευταία διεθνής πρωτοβουλία πριν τη Διαδικασία του Βερολίνου του 2019. “Συνεπώς, αφού εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή της χώρας εκεί, η μη πρόσκλησή μας σήμερα στη Διαδικασία του Βερολίνου, σε μια συγκυρία  όπου είχαμε ακόμα περισσότερους λόγους να είμαστε, δεδομένου ότι διακυβεύονται μείζονα εθνικά μας συμφέροντα, αποτελεί προφανές πισωγύρισμα για την εξωτερική μας πολιτική”, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας την σφοδρή κριτική του για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για “κακοφωνία” και “αντιφατικές δηλώσεις” τους τελευταίους μήνες αναφορικά με το αν πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία,  αν έγιναν κινήσεις για επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων για παράνομες δραστηριότητες έξω από την Κρήτη,  αν η δήλωση στήριξης του πρωθυπουργού στην εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού ήταν σωστή,  αν υπάρχει όντως διακριτή πρωτοβουλία των ΗΠΑ για αποφυγή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία έξω από την Κρήτη μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ουάσιγκτον, αν παλεύει η κυβέρνηση να συμμετάσχει  στην επικείμενη Σύνοδο στο Βερολίνο, όπως δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ή δεν θα συμμετάσχει, όπως δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών./ibna