Συναντήθηκαν Borissov και Sisi στην Αίγυπτο

Συναντήθηκαν Borissov και Sisi στην Αίγυπτο

Στο Κάιρο βρίσκεται ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Boyko Borissov όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah Al-Sisi.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η πραγματική επανάσταση στις πολιτικές επαφές μεταξύ Βουλγαρίας και Αιγύπτου που έχουμε κάνει τα τελευταία δύο χρόνια μπορεί να δώσει νέα πρακτική έκφραση στη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς» κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ναυτικής βάσης Bernice στην Ερυθρά Θάλασσα.

Χάρη στον εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο του 2018 ανοίχθηκε μια νέα σελίδα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς – πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό, σημείωσε ο Borissov.

Συνεχίζοντας ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Αίγυπτο στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επέκταση της συνεργασίας στον τομέα αυτό σημαίνει περισσότερη ασφάλεια για τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. «Εκτιμούμε τον πολύ θετικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αίγυπτος, τόσο ως Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης όσο και με τον ηγετικό της ρόλο στην Ένωση Αραβικών Κρατών», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός Boyko Borissov.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός χαιρέτησε τις σοβαρές προσπάθειες της Αιγύπτου να συμβάλει στην εξεύρεση ειρηνικών λύσεων σε κρίσεις στην περιοχή και, μέσω του διαλόγου, τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτές τις συγκρούσεις να καταλήξουν σε συμβιβασμό. «Μια διαρκής ειρήνη θα επιτρέψει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των κοινωνιών», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στον Πρόεδρο Sisi.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Borissov ανέφερε ότι η διμερής συνεργασία στον τομέα της ενέργειας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βουλγαρία, αφενός, με βάση τους φυσικούς πόρους της Αιγύπτου και, αφετέρου, με την υλοποίηση ορισμένων σχεδίων στον ενεργειακό τομέα στη Βουλγαρίας. «Αυτό θα μας επιτρέψει να είμαστε τόσο ένας καταναλωτής όσο και ένας κόμβος διαμετακόμισης για σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός Borissov.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τόνισε επίσης ότι η πρώτη συνεδρίαση της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2020 και ότι θα πραγματοποιηθούν νέες επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Η Βουλγαρία και η Αίγυπτος έχουν ήδη συμφωνήσει με διμερείς συμφωνίες, η υπογραφή των οποίων θα επεκτείνει και θα εμπλουτίσει τη συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος./ibna