Χώρες Quint: Η σφαγή στο Račak ήταν η αφορμή για την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο

Χώρες Quint: Η σφαγή στο Račak ήταν η αφορμή για την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο

Οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστές και ως χώρες Quint, δήλωσαν σε κοινή δήλωση ότι «η σφαγή στο Račak οδήγησε τελικά στην παρέμβαση των συμμάχων του ΝΑΤΟ και έβαλε τέλος σε μια ανθρωπιστική καταστροφή” στο Κοσσυφοπέδιο.

Η δήλωση έρχεται την παραμονή της 21ης επετείου της σφαγής του Račak, όπου σερβικές δυνάμεις σκότωσαν 45 Αλβανούς πολίτες.

«Είκοσι ένα χρόνια πριν, η σφαγή που συνέβη στο Račak ώθησε τελικά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να παρεμβαίνουν και να τερματίσουν μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Τιμάμε τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν στο Račak και όλων των άλλων που σφαγιάστηκαν στο Κοσσυφοπέδιο πριν από δύο δεκαετίες, δουλεύοντας μαζί για να χτίσουν ένα μέλλον ειρήνης, δικαιοσύνης και ευημερίας για τις επόμενες γενιές.

Οι κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας πρέπει να εξασφαλίσουν την πλήρη πρόσβαση των θυμάτων και των οικογενειών τους στη δικαιοσύνη και την ενημέρωση για την τύχη των αγαπημένων τους. Οι πολίτες όλων των εθνοτήτων θα πρέπει να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους και ελεύθεροι να ζουν και να εργάζονται ειρηνικά με τους γείτονές τους.

Όπως λέει η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της χώρας αυτής, το Κοσσυφοπέδιο είναι μια χώρα που «δεσμεύεται να αντιμετωπίσει την οδυνηρή κληρονομιά του πρόσφατου παρελθόντος με πνεύμα συμφιλίωσης και συγχώρεσης. Αφιερωμένο στην προστασία, την προώθηση και την τιμή της πολυμορφίας του λαού μας». Ο κοινός μας στόχος είναι να στηρίξουμε συνεχώς το Κοσσυφοπέδιο σε αυτή την πορεία», λέει η δήλωση των πρεσβευτών Quint.

Η σφαγή του Račak έλαβε χώρα στις 15 Ιανουαρίου 1999./ibna