Ελλάδα: Το Υπουργείο Μετανάστευσης επανιδρύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ελλάδα: Το Υπουργείο Μετανάστευσης επανιδρύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στην επανίδρυση του Υπουργείου Μετανάστευσης προχώρησε η κυβέρνηση, έξι μήνες μετά την κατάργηση του, σύμφωνα με ανακοίνωση που Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,  μ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

–           Φύλαξη των συνόρων μας.

–           Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

–           Αυξημένες επιστροφές.

–           Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Και όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora. Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού δημιουργείται Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με Υπουργό τον βουλευτή Χίου κ. Παναγιώτη Μηταράκη.

Ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του, αναλαμβάνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο βουλευτής B1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και μέχρι σήμερα Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η ορκωμοσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του Αναπληρωτή Υπουργού, θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο, ενημέρωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την αντίρρηση του για την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για οπισθοδρόμηση.

Με ανάρτηση στο Facebook, αντέδρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην ανακοίνωση από την κυβέρνηση της δημιουργίας υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης./ibna