Βανδαλισμοί σε χώρους λατρείας στη Β-Ε, ανάστατοι οι πιστοί

Βανδαλισμοί σε χώρους λατρείας στη Β-Ε, ανάστατοι οι πιστοί

Μία εκκλησία και ένα τζαμί δέχτηκαν επίθεση τις τελευταίες δύο ημέρες, με τους πιστούς να είναι εξοργισμένοι από την έλλειψη ασφάλειας στο Blažuj και την Kozarska Dubica.

Άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Blažuj, νότια από την πρωτεύουσα της Β-Ε το Σεράγεβο. Οι βανδάλοι πήραν περίπου 230 ευρώ από την εκκλησία, αλλά πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο τοπικός ορθόδοξος ιερέας και οι Σέρβοι πιστοί που ζουν στην Ομοσπονδίας της Β-Ε, στην οποία αποτελούν μειονότητα σε σχέση με τους Βόσνιους μουσουλμάνους και τους Κροάτες, είναι αναστατωμένοι με αυτή την ενέργεια. Η πλαϊνή πόρτα του ναού ήταν κατεστραμμένη, ενώ μέρος του εκκλησιαστικού υλικού ανατράπηκε.

Ένα παρόμοιο γεγονός συνέβη στην Kozarska Dubica, όπου οι Βόσνιοι ζουν στη έταιρη οντότητα της Β-Ε, τη Δημοκρατία Σέρπσκα, στην οποία πλειοψηφία είναι οι Σέρβοι.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, είδαμε ότι ένα παράθυρο είχε σπάσει και η πρόσοψη υπέστη ζημιά σε πολλά μέρη στο τζαμί Čaršija, το οποίο σχεδιάζουμε να ανοίξουμε το καλοκαίρι. Αναφέραμε την υπόθεση στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες διενήργησαν την έρευνα και μάθαμε από αυτούς ότι τα παγκάκια στον κεντρικό δρόμο υπέστησαν επίσης βλάβες και κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο επικεφαλής Ιμάμης Safet Beganović.

Το Διαθρησκευτικό Συμβούλιο της Β-Ε καταδίκασε τις επιθέσεις στο τζαμί στην Kozarska Dubica και την εκκλησία στο Blažuj.

«Το Διαθρησκευτικό Συμβούλιο της Β-Ε χαιρετίζει τις αντιδράσεις καταδίκης των επιθέσεων στις τοπικές κοινότητες και προτρέπει τις αρμόδιες αρχές να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τους δράστες αυτών των βανδαλιστικών πράξεων», δήλωσε το Συμβούλιο σε γραπτή του ανακοίνωση.

Το Διαθρησκειακό Συμβούλιο της Β-Ε πρόσθεσε ότι παραμένει προσηλωμένο στην οικοδόμηση ειρήνης και συνύπαρξης στη Β-Ε, πράγμα που συνεπάγεται σεβασμό και προστασία των θρησκευτικών χώρων, μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

Σημειώνεται ότι οι επιθέσεις συνέβησαν ακριβώς πριν από τις 15 Ιανουαρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Θρησκευτικής Ελευθερίας. Με την ευκαιρία αυτή, οι διαμεσολαβητές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθηγητές Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur και Nives Jukić ζήτησαν σεβασμό στην ελευθερία και την ποικιλομορφία, στην προώθηση της ανεκτικότητας και του διαλόγου και στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας στην οποία κάθε άτομο ή ομάδα έχει θέση και αισθάνεται συμμετοχή.

Οι Διαμεσολαβητές τονίζουν ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι υποχρεωμένη να παρέχει σε όλους τους πολίτες θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις, για οποιονδήποτε λόγο.

Η υποχρέωση αυτή πηγάζει από τα βασικά αξιώματα της δημοκρατίας και της δημοκρατικής κοινωνίας, όπου ο καθένας έχει δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας, η οποία συνεπάγεται την ελευθερία του καθενός, μόνο του ή σε σχέση με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, να εκδηλώσει τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις μέσο διδασκαλίας, εθίμων, προσευχής και ιεροτελεστίας./ibna