Ο Sarraj στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκε με τον Πρέσβη των ΗΠΑ!

Ο Sarraj στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκε με τον Πρέσβη των ΗΠΑ!

Μετά την αποτυχία για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Λιβύης Fayez Al-Sarraj ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα David Satterfield. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο αμερικανικών συμφερόντων της Κωνσταντινούπολης και είχε διάρκεια 1.5 ώρας. Στην ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρθηκε πως «οι δυο άνδρες συζήτησαν σχετικά με τις σχέσεις δυο χωρών».

Μέχρι αργά το βράδυ ο Sarraj παρέμενε στην Κωνσταντινούπολη και δεν είχε αναχωρήσει για την Τρίπολη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Recep Tayyip Erdogan στην ομιλία της Κοινοβουλευτική ομιλία του Κόμματος του αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις για τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα και τη Λιβύη. ᾽᾽Παρά τη θετική στάση της  κυβέρνηση της Τρίπολης που ηγείται ο Sarraj, ο πραξικοπηματίας Haftar αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία της εκεχειρίας. Στην αρχή είπε «ναι» όμως μετά έφυγε από τη Μόσχα. Δραπέτευσε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε. Εμείς κάναμε το καθήκον μας τώρα η υπόθεση είναι στον κύριο Putin και το επιτελείο του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο τούρκος πρόεδρος απείλησε τον  στρατηγό Khalifa Haftar και ανέφερε πως «σε περίπτωση που ο πραξικοπηματίας Haftar επιτεθεί στην νόμιμη κυβέρνηση και στα αδέλφια μας στη Λιβύη, τότε κι εμείς δεν θα διστάσουμε να του δώσουμε την κατάλληλη απάντηση το κατάλληλο μάθημα.» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στην Άγκυρα εκτιμούν πως η διοργάνωση της διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο και η πρόσκληση που έλαβε η Τουρκία είναι προς όφελος της καθώς ο Haftar εμφανίζεται αυτός που δεν θέλει την εκεχειρία και πιστεύουν πως θα δεχθεί σφοδρές πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προσερχόμενος στην συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Hulusi Akar ανέφερε ότι στη Μόσχα Τουρκία και Ρωσία συμφώνησαν επί ενός κειμένου και στη συνέχεια το μετέφεραν στις πλευρές οι οποίες έδωσαν τις προτάσεις τους. Σύμφωνα με τον τούρκο Υπουργό Άμυνας, η πλευρά Sarraj υπέγραψε το κείμενο παραδίδοντάς το στην Τουρκία, ενώ περίμεναν να υπογραφεί και από στρατάρχη Haftar όμως πληροφορήθηκαν πως αποχώρησε από τη Μόσχα

Ο  ίδιος δήλωσε πως σε μεγάλο βαθμό η εκεχειρία εφαρμόζεται στη Λιβύη και πως κάνουν προσπάθειες για να συνεχιστεί η εκεχειρία. «Είμαστε σε στενή επαφή με τη Ρωσία, κάνουμε διαβουλεύσεις μαζί τους» δήλωσε  ο Akar.

Σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα να επιστρέψουν πάλι στη Μόσχα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ο Τούρκος Υπουργός είπε “ασφαλώς, όλα είναι πιθανά. Οι επαφές συνεχίζονται”, Σε ερώτηση για ποιο λόγο εγκατέλειψε το τραπέζι ο Haftar, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως «υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, γίνονται προσπάθειες»./ibna