Σερβία: Στο κόκκινο η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βελιγράδι

Σερβία: Στο κόκκινο η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βελιγράδι

Εξαιρετικά μολυσμένος είναι ο αέρας στο Βελιγράδι, σύμφωνα με τις μετρήσεις, καθιστώντας επικίνδυνη την κατάσταση με τα αιωρούμενα σωματίδια να βρίσκονται στα 229 PM, φτάνοντας στην 5η από την 6βάθμια κλίμακα ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Το επίπεδο της ρύπανσης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγειονομική προστασία των πολιτών, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών. «Όλος ο πληθυσμός είναι πιθανόν να επηρεαστεί, δηλαδή όλοι μπορεί να αισθανθούν αδιαθεσία», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παιδιά, ενήλικες, καθώς και άτομα με καρδιακές και αναπνευστικές ασθένειες, όπως το άσθμα, πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε εξωτερική διαμονή. Ιδιαίτερα τα παιδιά, θα πρέπει να περιορίσουν τη διαμονή τους στο ύπαιθρο στο μέγιστο δυνατό και όλες οι δραστηριότητες θα πρέπει να γίνονται σε κλειστό χώρο. Επίσης να μειωθούν ή να αποφεύγονται εντελώς επίπονες υπαίθριες δραστηριότητες που συνοδεύονται από ταχεία και βαθιά αναπνοή ».

Η εξαιρετικά υψηλή ρύπανση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Βελιγράδι, καθώς και σε μεγάλο μέρος της Σερβίας, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ομίχλη που συγκρατεί τον μολυσμένο αέρα στο έδαφος. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι καιρικές συνθήκες αναμένονται να είναι παρόμοιες και τις επόμενες ημέρες κι έτσι οι πολίτες του Βελιγραδίου πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί./ibna