Το Κοσσυφοπέδιο φοβάται τη ρωσική επιρροή

Το Κοσσυφοπέδιο φοβάται τη ρωσική επιρροή

Τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου φοβούνται τη ρωσική επιρροή και την αυξανόμενη παρουσία φορέων της Μόσχας σε ολόκληρη την περιοχή.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ρώσος δημοσιογράφος Andrey Kondrashov ήταν παρών, γνωστός για την εγγύτητά του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

Συγκεκριμένα, ο Kondrashov και μια ομάδα πέντε ατόμων έφτασαν χθες στο Κοσσυφοπέδιο μέσω του αεροδρομίου Adem Jashari με διαδικασία χορήγησης θεώρησης Σένγκεν και εικάζεται ότι έχει εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Έχουν κρατηθεί από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου επειδή ερωτήθηκαν για την επίσκεψή τους στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Andrey Kondrashov δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για τις συναντήσεις των Αμερικανών και των Ρώσων στη χώρα, αλλά οι υποψίες είναι ότι «είναι υπό τη μορφή δημοσιογράφου, με σκοπό τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών, που υπονομεύουν την ασφάλεια της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου».

Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας ανέφεραν ότι η παρουσία Ρώσων αντιπροσώπων έχει παρατηρηθεί και σε άλλες δραστηριότητες. Μεταξύ των λίγων Σέρβων που διεξήγαγαν διαδήλωση την Πέμπτη στη Γκρατσάνιτσα για να υποστηρίξουν την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι άλλοι τρεις.

Ένας από αυτούς ήρθε με καθήκον να προκαλέσει αναταραχές στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj δήλωσε ότι τα θεσμικά όργανα πρέπει να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, όπως η ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια, διότι σύμφωνα με τον ίδιο, η ελευθερία και η εδαφική ακεραιότητα είναι θεμελιώδεις για τη χώρα.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε προκλήσεις, όπως η επίδραση της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια μέσω υβριδικών απειλών. Οι αξίες της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας είναι θεμελιώδεις για εμάς και είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε πρόκληση», δήλωσε ο Haradinaj./Ibna