Ο Πρόεδρος, η υπεράσπιση της απλής αναλογικής και η στροφή στην κοινωνία

Ο Πρόεδρος, η υπεράσπιση της απλής αναλογικής και η στροφή στην κοινωνία

«Όχι» στον εκλογικό νόμο που εισάγεται στην βουλή εισπράττει η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη στο κοινοβούλιο για την υπεράσπιση της απλής αναλογικής. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την ανάγκη επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει τα παιχνίδια με τον θεσμό και τα “προεδρικά καλλιστεία”.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τορπιλίζει την εθνική συνεννόηση» επισήμανε στην εισήγηση του στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος του ο Αλέξης Τσίπρας. «Σε μία συγκυρία που χρειάζεται εθνική συνεννόηση, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να την τορπιλίσει με δύο κορυφαίες επιλογές του. Από τη μία δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου και από την άλλη καταργεί την απλή αναλογική, το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα που αναγκάζει τα πολιτικά κόμματα σε συνεννόηση και προγραμματικές συγκλίσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε περίπτωση που ο Προκόπης Παυλόπουλος αποσυρθεί από την κούρσα, η άποψη που κερδίζει έδαφος είναι να μην καταθέσει δική του πρόταση. Αυτό διότι η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως η συνεπής στάση εξαρχής στο ζήτημα είναι σαφής ενώ την ίδια στιγμή “απεγκλωβίζεται” σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρήσει να επιρρίψει την ευθύνη για ναυάγιο της συναίνεσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα του Αλ. Τσίπρα θα πει “όχι” σε οποιαδήποτε πρόταση του πρωθυπουργού. «Για εμάς ο Προκόπης Παυλόπουλος πρέπει να επανεκλεγεί, διότι συμβολίζει τη συναίνεση και έχει στην πλάτη του μια επιτυχημένη θητεία. Εάν ο πρωθυπουργός εμείνει στην απόρριψη του, οφείλει να εξηγήσει τον λόγο. Το τι θα πράξουμε σε οποιοδήποτε άλλο όνομα, αυτό θα αποφασιστεί όταν τελειώσει η “ονοματολογία” και υπάρξει επιτέλους καθαρή θέση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ανέφερε κομματικός παράγοντας στο IBNA.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να “σηκώσει” την ατζέντα των κοινωνικών θεμάτων, της καθημερινότητας των πολιτών στην οποία πλέον εμφανίζονται οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής. Βασικό πεδίο είναι η προστασία της Α’ Κατοικίας, η οποία όπως εξήγγειλε ο υπουργός ανάπτυξης, τελειώνει στις 30 Απριλίου προαναγγέλλοντας πλειστηριασμούς.

Ο άλλος άξονας της αντιπολίτευσης είναι το ζήτημα των εργασιακών. Σήμερα μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την εργοδοτική αυθαιρεσία, το αρνητικό ρεκόρ απολύσεων, το πάγωμα της αύξησης του κατώτατου μισθού- παρά την προεκλογική εξαγγελία της Ν.Δ.- καθώς και για το εάν η κυβέρνηση θα συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος για το “brain drain” που αφορά 5.500 νέους επιστήμονες./ibna