Ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές

Ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για τις  προεδρικές εκλογές

Έχοντας καταθέσει σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου στο κοινοβούλιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση τώρα ανεβάζει ταχύτητα για προεδρικές εκλογές, ενώ πιστεύεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει για τον υποψήφιο που θα προτείνει για την κορυφαία θέση.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την απόφασή του μετά από ψηφοφορία στο Σώμα σχετικά με τον νέο προτεινόμενο εκλογικό νόμο, μία από τις κυριότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης και πολιτική της δέσμευση. Η επικύρωση του νέου νομοσχεδίου αναμένεται γύρω στις 22 Ιανουαρίου, μετά την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με αναλυτές και δημοσιεύματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και αυτό μπορεί να ληφθεί υπόψιν στην επιλογή του για τον προεδρικό ρόλο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να επιλέξει έναν υποψήφιο που θα έχει απήχηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά στο κεντροαριστερό Κίνημα για την Αλλαγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος πρέπει να πάρει δεύτερη θητεία ως πρόεδρος, ειδικά καθώς οι εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι κυβερνώντες αξιωματούχοι και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη να δοθεί ένας ρόλος στον έμπειρο πολιτικό, ενώ ορισμένοι υποστήριξαν ανοιχτά την υποψηφιότητα Παυλόπουλου. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να παραδώσει στον Παυλόπουλο δεύτερη θητεία ή θα προχωρήσει αλλιώς.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του SKAI, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι οι φήμες για το ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να σταματήσουν προκειμένου να διαφυλαχθεί ο θεσμός της Προεδρίας.

Η προθεσμία για την έναρξη των προεδρικών εκλογών είναι η 13η Φεβρουαρίου. Εάν δεν επιτευχθεί συναίνεση για τον προεδρικό υποψήφιο και δεν μπορέσει να εξασφαλιστεί αυξημένη πλειοψηφία, οι 158 ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αρκούν για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο./ibna