Μαυροβούνιο: Αφέθηκαν ελεύθεροι δύο δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί για fake news

Μαυροβούνιο: Αφέθηκαν ελεύθεροι δύο δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί για fake news

Οι Μαυροβούνιοι δημοσιογράφοι Gojko Raičević και Dražen Živković, οι οποίοι συνελήφθησαν με την κατηγορία πως διέπραξαν αδικήματα δημοσίευσης ψεύτικων ειδήσεων με σκοπό να προκαλέσουν πανικό και αναταραχή, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αυτό ανακοίνωσε ο δικηγόρος τους, Vladan Bojić μετά από ακρόαση στην Εισαγγελική Αρχή της Ποντγκόριτσα, δηλώνοντας ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για το έγκλημα.

Η αστυνομία στην Ποντγκόριτσα συνέλαβε χθες τη νύχτα τους Raičević και Živković με την υποψία πως διέπραξαν αδικήματα δημοσίευσης ψεύτικων ειδήσεων με σκοπό να προκαλέσουν πανικό και αναταραχή, ανέφερε η Αστυνομική Διεύθυνση.

Ο Živković, ως αρχισυντάκτης της δικτυακής πύλης Borba, φέρεται να διέπραξε αυτό το αδίκημα κατά τρόπο που προκάλεσε πανικό στο κοινό με τη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων σχετικά με την εκδήλωση στην Vila Gorica στην Ποντγκόριτσα, χωρίς προηγούμενη επαλήθευση αυτών των πληροφοριών.

Ο Raičević είναι ύποπτος, ως αρχισυντάκτης της διαδικτυακής πύλης «IN4S», φέρεται να διέπραξε αυτό το αδίκημα με τον ίδιο τρόπο δημοσιεύοντας fake news.

Η αστυνομική διοίκηση δήλωσε νωρίτερα ότι η πληροφορία ότι μια έκρηξη σημειώθηκε στην Villa Gorica στην Ποντγκόριτσα την Κυριακή και ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας το θεωρούν απόπειρα εκτροπής ήταν απολύτως εσφαλμένη.

Αφού έφυγε από το γραφείο των εισαγγελέων, ο Raičević δήλωσε ότι αυτό ήταν αναμφισβήτητα μια υπόθεση της Αστυνομίας, της Δικαστικής Υπηρεσίας και της Εισαγγελίας, η οποία συντονίστηκε από την Αμερικανική Πρεσβεία, και τόνισε ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο Dražen Živković συνελήφθη χθες.

«Μετά τη σύλληψη μιας νέας συναδέλφου Angela Đikanović, είπα στους φίλους μου: Είμαι επόμενος, καθώς η σύλληψή της δεν ήταν τυχαία. Αυτό δεν είναι σύμπτωση, διότι υπάρχει μια “σούπερ” αντι-υβριδική ομάδα του ΝΑΤΟ με διάφορες μεθόδους, οι οποίες, με ορισμένους αναλυτές της Σερβίας, στοχεύουν το IN4S », δήλωσε ο Raičević./ibna