Β-Ε: Αντιδράσεις από τα σχόλια του Ύπατου Εκπροσώπου για την «Ημέρα της Δημοκρατίας Σέρπσκα»

Β-Ε: Αντιδράσεις από τα σχόλια του Ύπατου Εκπροσώπου για την «Ημέρα της Δημοκρατίας Σέρπσκα»

Η γιορτή της Ημέρας της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS) στις 9 Ιανουαρίου αποτελεί σαφή παραβίαση του κράτους δικαίου και ανοικτή περιφρόνηση των αποφάσεων του δικαστηρίου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε εξέτασε τη συμβατότητα της 9ης Ιανουαρίου ως «Ημέρα RS» με το Σύνταγμα της Β-Ε και την έκρινε αντισυνταγματική, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος στη Β-Ε Valentin Inzko.

Επαναλαμβάνοντας ότι δεν αντιτίθεται στην «Ημέρα της Δημοκρατίας Σέρπσκα», όσο οργανώνεται και γιορτάζεται σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο Inzko τόνισε ότι «ο σεβασμός του κράτους δικαίου αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε σύγχρονη δημοκρατία. Το κράτος δικαίου δεν αποτελεί επιλογή a la carte. Οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε είναι τελεσίδικες και δεσμευτικές και πρέπει να γίνονται σεβαστές σε ολόκληρη την επικράτεια της Β-Ε ».

Τόνισε περαιτέρω ότι «η ανάμνηση της Ημέρας της RS με τρόπο που προσβάλλει ή εκφοβίζει άλλους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των άλλων κοινοτήτων, πρέπει να επιφέρει κυρώσεις από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

Τις τελευταίες ημέρες, σημείωσε, έχουν παρουσιαστεί ψευδείς παραστάσεις σχετικά με το καθεστώς του κράτους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και τη σχέση των Φορέων με το κράτος.

«Το Σύνταγμα ορίζει σαφώς τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ως κράτος που αποτελείται από δύο Φορείς, την Ομοσπονδία της Β-Ε και τη Δημοκρατία Σέρπσκα. Δεν αποτελείται από δύο οντότητες, όπως επανειλημμένα και λάθος ισχυρίζονται. Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, του οποίου η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα κατοχυρώνονται από τη Γενική Συμφωνία Πλαίσιο για την Ειρήνη, το Σύνταγμα της Β-Ε και το Διεθνές Δίκαιο – ό, τι δηλαδή δε είναι οι οντότητες. Συνεπώς, η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν είναι κράτος, όπως ισχυρίζεται το μέλος της Προεδρίας Dodik. Σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία, οι οντότητες δεν έχουν δικαίωμα αποχώρησης και υφίστανται μόνο δυνάμει του Συντάγματος της Β-Ε. Οι οντότητες δεν είναι κράτη, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά κάποιος ισχυρίζεται διαφορετικά», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με την κρατική υπόσταση της Δημοκρατίας Σέρπσκα θα αναφέρονται ως εκ τούτου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες περιστροφής των γεγονότων σχετικά με την κρατική δικαιοσύνη, αυτή εδράζεται σταθερά στην ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον και στο Σύνταγμα.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι ένα βασικό όργανο του Ντέιτον με αποκλειστική δικαιοδοσία την επίλυση των διαφορών μεταξύ των διαφόρων επιπέδων εξουσίας. Η παρουσία διεθνών δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε υποστηρίχθηκε από όλους και παραμένει κρίσιμη όταν αμφισβητούνται τα θεμελιώδη στοιχεία του Συντάγματος. Η έλλειψη σεβασμού για το κράτος δικαίου σε σχέση με τον αντισυνταγματικό εορτασμό της Ημέρας της RS στις 9 Ιανουαρίου εδράζεται στη συνέχιση των υφιστάμενων ρυθμίσεων», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Οι αξιωματούχοι της Δημοκρατίας Σέρπσκα αντέδρασαν πεισματικά σε αυτά τα σχόλια, συμπεριλαμβανομένου του Milorad Dodik, ο οποίος δήλωσε ότι η RS ιδρύθηκε με σκοπό να γίνει ανεξάρτητο κράτος.

Άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ο Inzko ψεύδεται και παρερμηνεύει τα γεγονότα», ενώ κάποιοι από αυτούς είπε ότι θα έρθουν σε επαφή με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να υποβάλουν καταγγελία σχετικά με την «επιλεκτική προσέγγιση» του Inzko. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Σερβικού Ομίλου στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Β-Ε Nenad Stevandić δήλωσε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα θα αναφέρει τον Ύπατο Εκπρόσωπο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παραβίαση των κινήσεων της Wahhabi και των εξτρεμιστικών κινήσεων στη Β-Ε./ ibna