ΣΥΡΙΖΑ: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε “φούσκες” και κατασκευασμένα δημοσιεύματα

ΣΥΡΙΖΑ: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε “φούσκες” και κατασκευασμένα δημοσιεύματα

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η διάψευση από το State Department δημοσιευμάτων του φιλοκυβερνητικού τύπου περί πρωτοβουλίας Pompeo για εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

“Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε “φούσκες” και κατασκευασμένα δημοσιεύματα”, διαμήνυσε η αξιωματική αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον απόηχο της επιστροφής του από τις ΗΠΑ. Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την εκτίμηση περί “φιάσκου” στην συνάντηση του με τον Πρόεδρο Trump και την Αμερικανική ηγεσία.

“Δεν υπάρχει διακηρυγμένη προσπάθεια διαμεσολάβησης των ΗΠΑ”, παραδέχτηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός εξωτερικών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” η ηγεσία του State Department είχε διαμηνύσει πως επίκειται διαμεσολαβητική πρωτοβουλία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Mike Pompeo, προς την Άγκυρα, ως αποτέλεσμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

“Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από αυτά και επαναλαμβάνοντας την ουδετερότητα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα επισήμανε: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς, με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”.

Διπλωματική πηγή μάλιστα επισήμανε πως το ταξίδι του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Matthew Palmer στην Τουρκία, τον επόμενο μήνα, ήταν ήδη προγραμματισμένο και -αντίθετα από σχετικά δημοσιεύματα- δεν εντάσσεται σε πλαίσιο διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως απέκρυψε από την επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού την αναφορά του για στήριξη στην απόφαση Trump να εκτελέσει τον Ιρανό Στρατηγό Soleimani. Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία προχώρησε σε διάβημα προς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

“Δυστυχώς, αναδεικνύεται η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. χειρίζεται σημαντικά θέματα των διεθνών σχέσεων της χώρας αυτή την κρίσιμη στιγμή”, υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

“Είναι πλέον οφθαλμοφανές πως ο βασικός προσανατολισμός της συνίσταται στο δόγμα “όχι ουσία, μόνο επικοινωνία”. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως,  θα έπρεπε να γνωρίζει πως, ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε “φούσκες” και κατασκευασμένα δημοσιεύματα”, καταλήγει η αιχμηρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ./ibna