Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου κάλεσε τον Albin Kurti να επιταχύνει τις διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου κάλεσε τον Albin Kurti να επιταχύνει τις διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci κάλεσε τον Albin Kurti να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά τη νίκη του κόμματός του, Vetevendosje, στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο Thaci σε επιστολή του την Παρασκευή στον Kurti του ζητά να δράσει γρήγορα ή να “κάνει στην άκρη” σε άλλους να σχηματίσουν κυβέρνηση, καθώς ο Kurti δυσκολεύεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τη Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου (LDK).

Ο Thaci ζήτησε από τον Kurti να τον ενημερώσει εάν το Vetevendosje είναι έτοιμο να προτείνει ένα όνομα για πρωθυπουργό ή θα απορρίψει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, προκειμένου, όπως λέει ο Thaci στην επιστολή του, «να προχωρήσει στην παραχώρηση της εντολής σε κάποιον άλλο», κάνοντας έμμεση αναφορά στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

«Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου είμαι υποχρεωμένος να αναλάβω δράση χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, με σεβασμό όλων των συνταγματικών μέτρων προκειμένου οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να έχουν την κυβέρνησή τους το συντομότερο δυνατό», γράφει ο Thaci στην επιστολή. «Λαμβάνοντας υπόψη τις δημοκρατικές αρχές, τη διαφάνεια και την πολιτική ορθότητα, σας έδωσα την ευκαιρία και ζήτησα επισταμένως  να προτείνετε έναν υποψήφιο για πρωθυπουργό», έγραψε ο Thaci έγραψε στον Kurti, υπενθυμίζοντας του την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που «δεν αποκλείει ότι ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός που κερδίζει τις εκλογές δύναται να απορρίψει την εντολή για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης».

Ο αρχηγός του Κινήματος Αυτοπροσδιορισμού, Albin Kurti, απάντησε στον πρόεδρο της χώρας, Hashim Thaci, ζητώντας του να μην επηρεάσει και να μην επιβάλει τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης, αναφέροντας ότι το σύνταγμα της χώρας δεν αναγνωρίζει ούτε τη διακριτική ευχέρεια του προέδρου ούτε ενεργό ρόλο στη δημιουργία της εντολής, αλλά προσθέτει ότι ο πρόεδρος πρέπει να το πράξει με τρόπο ουδέτερο.

Κάλεσε δε τον Πρόεδρο της χώρας να μην ασκήσει πίεση ούτε να προβεί σε πολιτικές εκτιμήσεις.

Ολοκληρώνοντας, ο Kurti ενημέρωσε τον Thaci ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με το LDK.

Το Vetevendosje, παρά τη νίκη του στις εκλογές στερείται της πλειοψηφίας για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση και διαπραγματεύεται έναν πιθανό συνασπισμό με το LDK, επικεφαλής του οποίου είναι ο Isa Mustafa. Μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων, τα δύο μέρη δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για την κατανομή των εξουσιών σε μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού./ibna