Καταθέτει στη Βουλή την τροποποίηση του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση

Καταθέτει στη Βουλή την τροποποίηση του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στο κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

Την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε το νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα. Το σχέδιο νομοθεσίας θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο για συζήτηση στο Σώμα, με την ψηφοφορία να λαμβάνει χώρα μέχρι τις 22 Ιανουαρίου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους περισσότερους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου σε ένα γύρο συναντήσεων μαζί τους το πρωί της Παρασκευής. Ωστόσο, μετά από τις συνομιλίες, υπάρχει ελάχιστη ελπίδα για συναίνεση. Ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το σημαντικότερο μέρος της κυβερνητικής νομοθεσίας είναι η κατάργηση του συστήματος «απλής αναλογικής εκπροσώπησης» που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, κάθε κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές με το 25% των ψήφων, θα κερδίσει 20 επιπλέον “μπόνους” έδρες στο Σώμα. Για κάθε 0,5 πόντους πάνω από 25%, το νικητήριο κόμμα θα κερδίσει μία ακόμη θέση στο κοινοβούλιο. Σε περίπτωση που ένα κόμμα κερδίσει πάνω από το 40% των ψήφων, θα πάρει αυτόματα 50 θέσεις μπόνους αυτόματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, η απόκτηση του 37,5% των ψήφων σε γενικές εκλογές θα επέτρεπε σε οποιοδήποτε κόμμα να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.

Προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος στις επόμενες εκλογές, πρέπει να επικυρωθεί με αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών.

Στο πλέον πιθανό με τα μέχρι τώρα δεδομένα σενάριο ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα επικυρωθεί με πλειοψηφία άνω των 200 βουλευτών, θα τεθεί σε ισχύ στις εθνικές μεθεπόμενες εθνικές εκλογές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε το Σάββατο το πρωί στον ΑΝΤ1 ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνουν οι εκλογές με το εκλογικό σύστημα της «απλής αναλογικότητας» που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα της ΝΔ, ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει τον σχηματισμό σταθερών κυβερνήσεων και θα οδηγήσει σε πολιτική αναταραχή. Ως εκ τούτου, οι αναλυτές πιστεύουν ότι εάν η Νέα Δημοκρατία κέρδιζε τις επόμενες εκλογές, θα μπορούσε να καλέσει άμεσα νέες εκλογές, εάν δεν υπάρχει κίνδυνος τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίζουν μειονοτική κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι το σενάριο των “διπλών εκλογών” για την κατάργηση της απλής αναλογικότητας είναι μια επιλογή.

Τέλος, μόλις τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τον υποψήφιο που θα προωθήσει για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο να αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου./ibna