Συναντήθηκαν Erdogan και Charles Michel

Συναντήθηκαν Erdogan και Charles Michel

Στις 11 Ιανουαρίου, ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι πρόεδροι είχαν μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη. Εξέτασαν επίσης τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας.

Και οι δύο έχουν ένα ενδιαφέρον για την πρόληψη ενός νέου κύκλου βίας στη Μέση Ανατολή μέσω της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου

Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Πρόεδρος Michel χαιρέτισε την εποικοδομητική γλώσσα της κοινής δήλωσης του Προέδρου Erdoğan με τον Πρόεδρο Πούτιν σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την υποστήριξη της διαδικασίας του Βερολίνου. Υπάρχει ανάγκη για διαπραγματευτικές, πολιτικές λύσεις.

Η ΕΕ αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία έχει ανησυχίες για την ασφάλεια όσον αφορά τη Βορειοανατολική Συρία, αλλά επιμένει στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ υποστηρίζει την πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία.

Ο Πρόεδρος Michel και ο Πρόεδρος Erdoğan είχαν έναν ανοιχτό και χρήσιμο διάλογο σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Είναι σημαντικό και για τους δύο να συνεργαστούν σε θέματα όπου έχουν κοινά συμφέροντα, αλλά και να αντιμετωπίσουν ανοιχτά αυτά που τους χωρίζουν.

Η μεταναστευτική πίεση που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι τεράστια και η ΕΕ αναγνωρίζει την πίεση που έχει η Τουρκία να φιλοξενεί έως και τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα. Στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τα σχέδια για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής. Τα σχολεία και τα νοσοκομεία χτίζονται. οι πρόσφυγες λαμβάνουν βοήθεια σε μετρητά και βοηθάμε στη διαχείριση της μετανάστευσης.

Ο Πρόεδρος Michel υπενθύμισε τη θέση της ΕΕ σχετικά με τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις της Τουρκίας, όπου η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα διχαστικά ζητήματα. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το πρόσφατο μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας.

Και οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να δημιουργήσουν άμεση επαφή σε τακτική βάση και όποτε το υπαγορεύουν τα γεγονότα, προκειμένου να βελτιωθεί η σχέση, προς το συμφέρον και των δύο μερών./ibna