Πρώην ΥΠΕΞ της Β-Ε: «Η έλλειψη πολιτικής βούλησης εμποδίζει τη σύνδεση με τον TurkStream»

Πρώην ΥΠΕΞ της Β-Ε: «Η έλλειψη πολιτικής βούλησης εμποδίζει τη σύνδεση με τον TurkStream»

Μια νέα πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου της Β-Ε μέσω της Τουρκίας θα σήμαινε ασφάλεια και θα οδηγούσε επίσης στην ανταγωνιστικότητα στην αγορά, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Β-Ε Mirko Šarović, προσθέτοντας ότι η σύνδεση της Β-Ε με τον TurkStream εξακολουθεί να μην είναι πιθανό να συμβεί, έλλειψη πολιτικής συμφωνίας.

«Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από τη συμφωνία με την Ενεργειακή Κοινότητα, δεν εφάρμοσε το τρίτο ενεργειακό πακέτο και δεν διαθέτει νομοθεσία σε επίπεδο κράτους που να ασχολείται με τον τομέα του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Šarović στη N1 TV.

Η προσπάθεια να περάσει η απαραίτητη νομοθεσία σε κρατικό επίπεδο απέτυχε πριν από μερικά χρόνια, υπενθύμισε, σημειώνοντας ότι εναπόκειται στις αρχές της Β-Ε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να περάσουν την απαραίτητη νομοθεσία, η οποία θα ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα όπως ορίζει η Ενεργειακή Κοινότητα.

«Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία για ένταξη στον TurkStream και, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό να ληφθούν αποφάσεις προς αυτή τη νότια σύνδεση, η οποία είναι ο ΤAP, αγωγός που διέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας, Μαυροβουνίου και περαιτέρω προς την Κροατία», δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Η ιδέα ενός αγωγού φυσικού αερίου από τα σύνορα μεταξύ Β-Ε και Σερβίας στη Μπάνια Λούκα και στα δυτικά της Β-Ε δεν είναι νέα. Η υπάρχουσα σύνδεση παρέχει ήδη τους καταναλωτές στην περιοχή Ζβόρνικ και στο Σεράγεβο, αλλά δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να επηρεάσει σημαντικά την αεριοποίηση της Β-Ε.

Οι φήμες λένε ότι το Brod Oil Refinery, μετά από την καταστροφή πριν από ενάμιση χρόνο, δεν θα συνεχίσει με την πετρελαϊκή επιχείρηση, αλλά μάλλον θα γίνει τερματικό του φυσικού αερίου. Το σχέδιο είναι ότι ο TurkStream θα συνδεθεί στο εργοστάσιο αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά μέχρι τότε το φυσικό αέριο στο τερματικό θα μεταφερθεί από την Κροατία, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον ποταμό Σάβα.

Σε αυτό το σενάριο, οι περισσότεροι από τους σημερινούς εργαζόμενους θα απολυθούν και περίπου εκατό από αυτούς θα απασχολούνται στο τερματικό. /Ibna