Τουρκία: Το 58% των Τούρκων λένε όχι στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Τουρκία: Το 58% των Τούρκων λένε όχι στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Η Άγκυρα μέσω της εφημερίδας Hurriyet αναφέρει πως σε περίπτωση που υπάρξει κίνδυνος για την  κυβέρνηση της Τρίπολης του Fayez Al Sarraj τότε ενδέχεται να εμπλακεί στρατιωτικά και με τις δυνάμεις του Ναυτικού, της Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς. Παράλληλα ετοιμάζονται σχέδια αερογέφυρας μεταξύ Τουρκίας και Τρίπολης. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως η άρνηση της εκεχειρίας από τον Haftar έχει προκαλέσει την ένταση των προετοιμασιών και ήδη οι 35 στρατιωτικοί που βρίσκονται στην Τρίπολη οργανώνουν το στρατηγείο.

Πάντως η Τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet δημοσιεύει δημοσκόπηση στην οποία το 58% των Τούρκων δηλώνει πως είναι εναντίον Τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Ακόμη και οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι υπέρ τέτοιας στρατιωτικής παρουσίας στρατιωτικής δύναμης. Μόλις το 34% των τούρκων πολιτών λένε «ναι» στην στρατιωτική αποστολή. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 75% υποστηρίζει η Τουρκία πρέπει να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή.

Στην Τουρκία σπεύδει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte για να συναντηθεί με τον Recep Tayyip Erdogan. Η συνάντηση που κανονίστηκε για την Δευτέρα έχει βασικό θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη και Ρώμη και Άγκυρα θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις για την εκεχειρία στην οποία ζήτησαν Putin και Erdogan αλλά αρνήθηκε ο στρατηγός Khalifa Haftar. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός  πριν από μερικές ημέρες συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Khalifa Haftar. Μετά τη συνάντηση δεν έγινε οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση.

Εντύπωση προκάλεσε πως ο αρχηγός των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών ( ΜΙΤ) Hakan Fidan και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu τη Δευτέρα θα ταξιδέψουν στην Μόσχα για να συμμετέχουν σε διαβουλεύσεις με τους Ρώσους ομολόγους τους για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Το εσπευσμένο ταξίδι προκαλεί εντύπωση καθώς μόλις την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ρωσίας επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογο του για περίπου τρεις ώρες. Εκεί ανακοινώθηκε και η έκκληση τους για εκεχειρία στη Λιβύη.

Αξιωματούχος Τουρκικού ΥΠΕΞ: «Το Καστελόριζο απέχει από την Ελλάδα 570 χιλ!!!

Ο  Γενικός Διευθυντής Αεροναυτιλίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Çağatay Erciyes,  με μήνυμα του στο Twitter αναφέρθηκε στο Καστελόριζο, και απάντησε έμμεσα σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την συμφωνία Λιβύης Τουρκίας῎. Ο Erciyes έγραψε πως «το γελοίο είναι ότι  σκέφτεται κάποιος   πως σε ένα νησί έκτασης 10 τετραγωνικών  χιλιομέτρων το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία και 570 χιλιόμετρα από την Ελλάδα , μπορεί να δοθεί έκταση θαλάσσιας ευθύνης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.᾽᾽.

H κίνηση αυτή ,ήρθε λίγο πριν τον νέο γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, που διεξήχθησαν στην Άγκυρα την Παρασκευή./ibna