Βουλγαρία: Συνελήφθη ο Υπουργός Περιβάλλοντος για την κρίση των υδάτων στο Pernik

Βουλγαρία: Συνελήφθη ο Υπουργός Περιβάλλοντος για την κρίση των υδάτων στο Pernik

Υπό κράτηση εδώ και 24 ώρες βρίσκεται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων Neno Dimov, στο πλαίσιο της επιχείρησης της Ειδικής Εισαγγελίας, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας και της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς για την κρίση των υδάτων στο Pernik της Βουλγαρίας.

«Συλλέγονται στοιχεία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από αξιωματούχους που οδήγησαν στα προβλήματα υδροδότησης στο Pernik», αναφέρθηκε σε δήλωση της Εισαγγελίας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση την Πέμπτη ο Γενικός Εισαγγελέας Ivan Geshev ήταν στην πόλη Pernik για να συντονίσει τις συνεχιζόμενες έρευνες που σχετίζεται με προδικαστικές διαδικασίες σχετικά με την κρίση του νερού στην πόλη.

Το πρωί της Πέμπτης το προσωπικό της Ειδικής Εισαγγελίας και του Υπουργείου Εσωτερικών ερεύνησαν το γραφείο του Υπουργού Neno Dimov και αργά το απόγευμα τον μετέφεραν στο 3ο Αστυνομικό Τμήμα της Σόφιας για περαιτέρω ανάκριση.

Η Εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας Siyka Mileva σε δηλώσεις της τόνισε ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμα ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Neno Dimov.

Τους τελευταίους δυο μήνες στο Pernik ισχύουν αυστηροί περιορισμοί στη χρήση νερού καθότι δεν τηρήθηκαν οι νόμοι διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας του περιβάλλοντος με συνέπεια την μόλυνση του νερού.

Στις έρευνες έχουν εξεταστεί επίσης η Irina Sokolova πρώην Περιφερειάρχης του Pernik και μέλος του κυβερνώντος κόμματος του Boyko Borissov GERB, ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης Ivan Vitanov, ενώ αναζητείται η πρώην Δήμαρχος του Pernik, Vera Cherkova. Και οι τρεις σ αυτό το στάδιο είναι μάρτυρες και δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας χαιρέτησε την εξέλιξη και συνεχάρη τις αρχές για την συστηματική εργασία που πραγματοποίησαν.

Η παραίτηση του Neno Dimov, αναμένεται να συζητηθεί σύμφωνα με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό στη συνάντηση των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβερνητική συμμαχία./ibna