Μυστήριο γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση συνασπισμού στο Κοσσυφοπέδιο

Μυστήριο γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση συνασπισμού στο Κοσσυφοπέδιο

Η Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι «με καλή πίστη και θέληση να επιτευχθεί συμφωνία, υποβλήθηκε προσφορά στο Κίνημα Αυτοπροσδιορισμού για τη συγκυβέρνηση».

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε το Κίνημα Vetevendosje έκανε κάποιο σχόλιο για την προσφορά.

Τα δύο κόμματα συναντήθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα και μετά τη συνάντηση, ούτε ο ηγέτης του κινήματος αυτοπροσδιορισμού Albin Kurti ούτε ο ηγέτης της δημοκρατικής ένωσης Isa Mustafa έκανε δηλώσεις, πυροδοτώντας φήμες στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα, ότι οι συζητήσεις απέτυχαν.

Η Δημοκρατική Λίγκα έγραψε αργότερα στα κοινωνικά μέσα ότι “όλες οι υποθέσεις και θεωρίες που κυκλοφορούν σήμερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις σημερινές συζητήσεις μεταξύ της LDK και της LVV είναι αναληθείς. Το LDK, με καλή πίστη και με κάθε προθυμία να καταλήξει σε συμφωνία, υπέβαλε προσφορά στο LVV για τη συγκυβέρνηση».

Το Κίνημα Vetevendosje δήλωσε ότι “οι συνομιλίες έχουν γίνει πιο έντονες και υπάρχουν ήδη νέες ευκαιρίες στο τραπέζι, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία”, αφήνοντας ανοιχτή τη πιθανότητα νέων συναντήσεων.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Vetevendosje και του Δημοκρατικού Συνδέσμου επαναλήφθηκαν μετά από μεγάλο διάλειμμα, μετά την πρώτη κοινοβουλευτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου.

Ο Glauk Konjufca του κινήματος Vetevendosje εξελέγη στο κοινοβούλιο, αν και σε όλες τις διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου ειπώθηκε ότι η θέση ανήκει στη Δημοκρατική Λίγκα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ των δύο μερών που διαφωνούν ως προς το αίτημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας να συμπεριληφθεί η θέση του προέδρου στη συμφωνία για τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού./ibna