Στην Αθήνα για την 5η αξιολόγηση τέλη Ιανουαρίου οι πιστωτές

Στην Αθήνα για την 5η αξιολόγηση τέλη Ιανουαρίου οι πιστωτές

Το Euro Working Group συγκλήθηκε την Πέμπτη για πρώτη φορά το 2020. Στο περιθώριο της συνάντησης έγιναν προετοιμασίες για την επόμενη επίσκεψη στην Αθήνα των τεχνικών ομάδων από τα διεθνή πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας.

Οι λεγόμενοι τεχνοκράτες της τρόικας αναμένονται στην ελληνική πρωτεύουσα στα μέσα Ιανουαρίου, προκειμένου να διεξαχθούν συνομιλίες με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια, οι επικεφαλής των αποστολών των πιστωτικών ιδρυμάτων θα επισκεφθούν την Αθήνα αμέσως μετά τη συνάντηση του Eurogroup στις 20 Ιανουαρίου.

Οι πιστωτές θα συζητήσουν τις υπό υλοποίηση μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά ζητήματα που συνδέονται με την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, στο τέλος της οποίας τα θεσμικά όργανα θα δημοσιεύσουν σχετικές εκθέσεις προς τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εκδώσει την πρώτη της έκθεση για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η Christine Lagarde ανέλαβε επικεφαλής του θεσμού, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει επίσης τη δική της έκθεση υπό την ηγεσία της νεοεκλεγείσας Προέδρου Ursula von der Leyen.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το ζήτημα της διοχέτευσης πρόσθετων πόρων προς πολιτικές προσανατολισμένες στην ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση των σημερινών υψηλών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί να επιδείξει πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή προηγούμενων ενεργειών και την παρουσίαση μιας ισχυρής οικονομίας από δημοσιονομικής απόψεως.

Ο προηγούμενες ενέργειες στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο για την προστασία των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας από κατάσχεση, μέτρα για τη μείωση της επιβάρυνσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, μείωση του κρατικού χρέους σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, και προώθηση βασικών ιδιωτικοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, απευθυνόμενος στο προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κυβερνήτης Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει στο 2,5% φέτος, με ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές.

Ο Στουρνάρας είπε ότι το 2019 ήταν ένα έτος θετικών εξελίξεων για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Τόνισε δε ότι η επιτάχυνση του κυβερνητικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και η αύξηση των επενδύσεων δημιουργούν θετικές προοπτικές./ibna