Β-Ε: Οι αντιδράσεις από τον εορτασμό της «Ημέρας της Δημοκρατίας Σέρπσκα»

Β-Ε: Οι αντιδράσεις από τον εορτασμό της «Ημέρας της Δημοκρατίας Σέρπσκα»

Αποτελώντας, πιθανών μία από τις πιο αμφισβητούμενες δημόσιες αργίες στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η «Ημέρα της Δημοκρατίας Σέρπσκα», γιορτάστηκε στις 9 Ιανουαρίου στην RS, παρά την κριτική των βόσνιων πολιτικών και μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι αρχές της RS, υπό την ηγεσία της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) διοργανώνουν παρέλαση στην πρωτεύουσα της RS, τη Μπάνια Λούκα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η 9η Ιανουαρίου ήταν μια ξεχασμένη γιορτή και έγινε μια σημαντική μέρα μόλις πριν από λίγα χρόνια. Σηματοδοτεί την ημέρα που οι Σέρβοι βουλευτές στο κοινοβούλιο της Β-Ε, το 1992, αποφάσισαν να ιδρύσουν το κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι Βόσνιοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ανώτατων πολιτικών, θεωρούν την ημερομηνία αυτή ως την «ημερομηνία που άρχισε το κακό» στη Β-Ε.

Απευθυνόμενος στους πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην παρέλαση, ο ηγέτης της SNSD και μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik δήλωσε ότι «η Δημοκρατία Σέρπσκα είναι σταθερή, ειρηνική, αφοσιωμένη στην ανάπτυξη και την ελευθερία όλων των λαών που ζουν σ ‘αυτήν».

«Δεν υπάρχει ελευθερία για τους Σέρβους, εκτός αν έχουν το δικό τους κράτος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Σέρβοι σήμερα έχουν δύο κράτη – τη Δημοκρατία Σέρπσκα και τη Σερβία. Οι Σέρβοι ποτέ δεν αγωνίστηκαν μόνο για την ελευθερία τους, αλλά πάντα έδωσαν και σε άλλους. Ακόμα και σήμερα, η RS είναι ελεύθερη για άλλους λαούς που ζουν σε αυτήν. Οι Βόσνιοι και οι Κροάτες εκφράζουν ελεύθερα την ταυτότητα, τη θρησκεία και απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους, συμμετέχουν μαζί μας στην πολιτική ζωή, αποτελούν μέρος των θεσμών μας, της κυβέρνησης και της Εθνικής Συνέλευσης», δήλωσε ο Dodik.

Όμως, το γεγονός είναι ότι στις 9 Ιανουαρίου ως ημέρα της RS έχει απαγορευτεί η έκδοση αποφάσεων από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε, επειδή μόνο οι Σέρβοι μπορούν να ταυτιστούν με αυτήν. Για τους Κροάτες και τους Βόσνιους, οι οποίοι είναι επίσης μέλη σε ολόκληρη την επικράτεια της Β-Ε, σημαίνει μόνο την ημέρα που οι Σέρβοι αποφάσισαν να χωριστούν από το κράτος. Αυτή η απόφαση, γι ‘αυτούς, ήταν η αιτία των αιματηρών γεγονότων κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1992-1995.

Η αδιαφορία για τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και η γιορτή στην RS καταδικάστηκε από το Γραφείο Ύπατης Εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας (OHR), το οποίο επανέλαβε ότι η ημερομηνία αυτή είναι αντισυνταγματική.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (OHR) αποφάσισε τη συμμόρφωση της 9ης Ιανουαρίου 1992 ως ημέρα εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας του Σερβικού λαού της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης με το Σύνταγμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και διαπίστωσε ότι η σήμανση αυτή την ημέρα είναι αντισυνταγματική. Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την προηγούμενη στάση μας ότι το OHR δεν είναι εναντίον της RS, αλλά μια τέτοια ημερομηνία θα πρέπει να ρυθμιστεί σύμφωνα με το συνταγματικό πλαίσιο της Βοσνίας», ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργάνωση της γιορτής της 9ης Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένης της παρέλασης, κοστίζει στους φορολογούμενους πάνω από 450.000 BAM (225.000 ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου έτους. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να επενδυθούν σε κάτι άλλο που θα ήταν χρήσιμο για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την εθνικότητα./Ibna