Η Άγκυρα απαντά στη συνάντηση 5 Υπουργών στο Κάιρο: «Εξωπραγματικά όσα λέτε» αναφέρει

Η Άγκυρα απαντά στη συνάντηση 5 Υπουργών στο Κάιρο: «Εξωπραγματικά όσα λέτε» αναφέρει

Τηλεφωνική συνομιλία Erdogan-Merkel

Eξωπραγματικό χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών  τις θέσεις τις οποίες  καταγράφονται στο ανακοινωθέν της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών πέντε χωρών στο Κάιρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Άγκυρας , το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την συνάντηση της  8ης Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ιταλίας βασίζεται σε ´´ εξωπραγματικά επιχειρήματα᾽᾽

«Τα μνημόνια συμφωνίας που υπογράψαμε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητας είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και είναι νόμιμα», αναφέρει  στην ανακοίνωση του Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. «Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας έχουν χαρακτήρα απάντησης στις πλευρές που προσπαθούν να αγνοήσουν την χώρα μας και τους Τουρκοκυπρίους  στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκάλυψε για μία ακόμα φορά πόσο δίκαια και ορθά είναι τα βήματα που πραγματοποίησε η χώρα μας στην ανατολική Μεσόγειο» τονίζει η Άγκυρα

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «η Τουρκία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα λόγου στα σχέδια της περιοχής. Με αυτή την αφορμή θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να δηλώσουμε πως  είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με όλες τις χώρες, πλην τους Ελληνοκυπρίους , προκειμένου να μετατραπεί η ανατολική Μεσόγειος σε πεδίο συνεργασίας και όχι συγκρούσεων».

Erdogan: «Η ασφάλεια μας ξεκινάει πέραν των συνόρων μας»

Στο ίδιο κλίμα ήταν η δήλωση του Recep Tayyip Erdogan ο οποίος δήλωσε πως η Τουρκία χάλασε τα σχέδια «που ήθελαν να εγκλωβίσουν την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας. Και το κάναμε αυτό πρώτα με τη συμφωνία με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και μετά με τη συμφωνία με τη Λιβύη».

Αναφερόμενος στο σχέδιο αποστολής Τούρκων στρατιωτικών στη Λιβύη, ο Erdogan δήλωσε «βρισκόμαστε σε αυτά τα εδάφη (σ.σ. τη Λιβύη) όπου οι πρόγονοί μας έγραψαν ιστορία, επειδή μας προσκάλεσαν εκεί για να διαλύσουμε την αδικία και τις διώξεις».

Πρόσθεσε ότι η χώρα του θα δώσει «την καλύτερη απάντηση» σε όσους δεν κατανοούν ότι η ασφάλεια της Τουρκίας ξεκινά πέραν των συνόρων της, απορρίπτοντας τις επικρίσεις που έχει προκαλέσει αυτή η απόφασή του.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Recep Tayyip Erdogan με την Angela Merkel και σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας συζήτησαν το προσφυγικό, τις εξελίξεις στη Λιβύη, στη Συρία, το Ιράν αλλά και το θέμα της συνόδου για τη Λιβύη.

Η Τρίπολη κατηγορεί την Ελλάδα για τη Συμφωνία με την Τουρκία!!!

Την Ελλάδα και τις διαχρονικές Κυβερνήσεις της κατηγορεί ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, Elmahdi S. Elmajerbi σε επιστολή που έστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στο εν λόγω εκτενές σημείωμα, o Elmahdi S. Elmajerbi παραθέτει τα νομικά επιχειρήματα και εξηγεί το παρασκήνιο της υπογραφής του μνημονίου οριοθέτησης με την Τουρκία που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019 από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Συγκεκριμένα κατηγορεί την Ελλάδα ότι «αγνόησε εντελώς τα δικαιώματα της Λιβύης και έσπευσε με τους συμμάχους της στην ίδρυση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου τΑνγελα Μερης Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum) να συνάψει συμφωνίες και να εκμεταλλευτεί τις περιφερειακές εντάσεις για να επιβάλει de facto μονοπώλιο στην παραγωγή, υγροποίηση και μεταφορά αερίου».

Η  κυβέρνηση της Τρίπολης αναφέρει στην επιστολή  πως «από το 2004, η Λιβύη διεξήγαγε τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και από τις δύο χώρες. Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα, διότι η Ελλάδα επέμενε να καθορίσει τη θαλάσσια δικαιοδοσία της έναντι της Λιβύης με βάση τα εξαιρετικά μικρά ακατοίκητα νησιά χωρίς νομική σημασία. Η Ελλάδα επέμενε να σχεδιάσει μια διάμεση γραμμή βασιζόμενη σε αυτές τις υπερβολές των νησιών και αρνήθηκε να εφαρμόσει την αρχή της αναλογικότητας που χρησιμοποιείται διεθνώς σε τέτοιες καταστάσεις. Η αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκε μέχρι το 2014»./ibna