Σκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ για καταψήφιση της αναβάθμισης της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Σκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ για καταψήφιση της αναβάθμισης της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Στην απόσυρση της στήριξης στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ που αφορά τέσσερις στρατιωτικές βάσεις προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της, αποτυχημένης κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, συνάντησης Μητσοτάκη- Trump.

“Ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε ως θεατής τον Πρόεδρο Trump να στηρίζει επί της ουσίας την Τουρκία και παρόλ’ αυτά να προχωρά σα να μη συμβαίνει τίποτα στην αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας”, τόνιζε κορυφαίος παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως με αυτό τον τρόπο “πετά στον κάλαθο των αχρήστων ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τα συμφέροντα της Ελλάδας στην περιοχή”.

Πρόκειται για νομοσχέδιο που είχε συνταχθεί από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο όπως υπογραμμίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, αυτό έγινε σε μια συγκυρία κατά την οποία είχε εξασφαλιστεί με καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου, η δημόσια και σαφής στήριξη των ΗΠΑ υπέρ του ΕastΜed, ενώ το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ, την Κύπρο και τις ΗΠΑ είχε καθιερωθεί και με την ξεκάθαρη θέση του State Department ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν και θα προστατέψουν το έργο.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει μέσα από την συνέντευξη του στην εφημερίδα “Βήμα” πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να καταθέσει το νομοσχέδιο χωρίς να έχει λάβει δεσμεύσεις από την Ουάσιγκτον. Υπό το πρίσμα της αφωνίας Trump όσον αφορά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, στάση που “αποθρασύνει” τον Tayyip Erdogan όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει κρατήσει το διαπραγματευτικό όπλο της αμυντικής συνεργασίας, προκειμένου να πιέσει για τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα.

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να θέσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό ο οποίος επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ θα προχωρήσει σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης και θα υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει διακομματική συνεννόηση για μια αξιόπιστη εθνική στρατηγική, σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων στην περιοχή και ακραίας όξυνσης της Τουρκικής προκλητικότητας.  “Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να συνιστά παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, ιδιαίτερα στην παρούσα τεταμένη αν όχι έκρυθμη συγκυρία”, υπογραμμίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Βασική προϋπόθεση για το αρραγές εσωτερικό μέτωπο είναι η επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επαναλαμβάνει πως πρέπει να επανεκλεγεί ο νυν Πρόεδρος, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τον πρωθυπουργό να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και να αφήσει τα «προεδρικά καλλιστεία».

Παράλληλα, θα ζητήσει να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου “με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία” και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο, για να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις για τις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στη Τουρκία.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό η ολοκλήρωση των επαφών Μητσοτάκη με τους Πολιτικούς Αρχηγούς, που ολοκληρώνεται την Δευτέρα, να “ξεμπλοκάρει” και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας./ibna