Κύπρος: Την Elizabeth Spehar είδε ο Νίκος Αναστασιάδης

Κύπρος: Την Elizabeth Spehar είδε ο Νίκος Αναστασιάδης

Την πεποίθηση ότι στην έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα περιληφθούν σημαντικά γεγονότα που θα δικαιολογούν την ανάγκη για παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε σήμερα με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ κα Elizabeth Spehar, είπε ότι «ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική, κατά την άποψη μου, συνάντηση, αφού στόχο είχε τη μελέτη των όσων διαδραματίζονται αυτή την περίοδο στην Κύπρο, και βεβαίως ενόψει της ανανέωσης της εντολής για την ειρηνευτική δύναμη.

Έθιξα κάποια θέματα τα οποία και βεβαίως πρέπει να περιλαμβάνονται στην έκθεση για να υπάρχει μια αντικειμενικότητα των γεγονότων και δεδομένων, όπως καταγράφονται.

Πιστεύω ότι θα συμπεριληφθούν τουλάχιστον σημαντικά γεγονότα που επηρεάζουν την όλη κατάσταση στην Κύπρο, αλλά και που δικαιολογούν απόλυτα την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο».

Εξάλλου, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να υπάρχει εκτόνωση σε σχέση με τη διαμάχη των ΗΠΑ με το Ιράν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πράγματι, αποτελεί ανακούφιση τα όσα καταγράφονται τελευταίως.

Θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσουν πιο σοφές ή σώφρονες σκέψεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα νέο αιματοκύλισμα που θα επηρέαζε όχι μόνο την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, γενικότερα την παγκόσμια οικονομία, καθώς και τη σταθερότητα ευρύτερα, στην περιοχή».

Από την πλευρά της μετά τη συνάντηση η Elizabeth Spehar, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους και αφού ευχήθηκε Καλό Νέο Έτος με νέες ελπίδες, είπε ότι κατά τη συνάντηση ενημέρωσε τον Πρόεδρο για το επικείμενο ταξίδι της στις ΗΠΑ, όπου μεταβαίνει το προσεχές Σάββατο.

Πρόσθεσε ότι στα ΗΕ θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 20 Ιανουαρίου στη βάση της έκθεσης του ΓΓ, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες .

Είπε ακόμη ότι πρώτα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, του Κογκρέσου και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα επαφές με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΕ και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με εκπροσώπους χωρών μελών των ΗΕ που συμβάλλουν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η Elizabeth Spehar εξέφρασε την ελπίδα να έχει ουσιαστικές συζητήσεις με τους συνομιλητές της για την κατάσταση στην Κύπρο, τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την ανανέωση της θητείας της.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν οποιεσδήποτε εξελίξεις για το Κυπριακό μετά την τριμερή συνάντηση, στο Βερολίνο, η Elizabeth Spehar απάντησε αρνητικά, ενώ σε ερώτηση αν επίκειται επίσκεψη της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Jane Holl Lute, στην Κύπρο, η Elizabeth Spehar είπε ότι εξ όσων γνωρίζει δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη./ibna