Κύπρος: Τις ετήσιες εκθέσεις για τα προσωπικά δεδομένα και του ΚΟΑΠ παρέλαβε ο Πρόεδρος

Κύπρος: Τις ετήσιες εκθέσεις για τα προσωπικά δεδομένα και του ΚΟΑΠ παρέλαβε ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το 2018 και την ετήσια έκθεση του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ).Κυρπ

Παραδίδοντας την έκθεση η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου ανέφερε ότι η έκθεση «αντικατοπτρίζει τις δραστηριότητες του Γραφείου μετά την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού και παρουσιάζεται ξεκάθαρα το πώς αποδέχθηκε ο κόσμος τον κανονισμό, δηλαδή και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα».

Πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή του κανονισμού «είναι πολλές οι υποχρεώσεις, είναι ενισχυμένα τα δικαιώματα και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον διπλασιασμό των παραπόνων και των ερωτημάτων που δέχθηκε το Γραφείο και έχει διερευνήσει».

Επεσήμανε ακόμα ότι το Γραφείο της Επιτρόπου συνεχίζει με έντονους ρυθμούς τη δράση του «για πλήρη εφαρμογή και συμμόρφωση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τον κανονισμό», προσθέτοντας ότι «οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές και πολλαπλασιάζονται, και είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε την κοινωνία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη την Επίτροπο για το έργο που επιτελεί είπε ότι «όντως έχει εμπεδωθεί η εικόνα ότι επιτέλους υπάρχουν θεσμοί που εκτελώντας το καθήκον τους υλοποιούν στην πράξη νομοθετήματα αυστηρής μάλιστα σημασίας ή με αυστηρότητα για τη σημασία που πρεσβεύουν. Και είναι ακριβώς που, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις αυστηρές πρόνοιες της νομοθεσίας, προχωρήσαμε προκειμένου να διευκολύνουμε την απονομή της δικαιοσύνης με τον νόμο που ευελπιστώ ότι στις 17 του μηνός θα περάσει από τη Βουλή, με βάση τον οποίο και κάτω από αυστηρούς όρους, με έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα και με δικαστική απόφαση, θα γίνεται παρακολούθηση τηλεφώνων υπόπτων ατόμων για διάπραξη κακουργημάτων. Και αυτό είναι μια σημαντική βελτίωση στην εξιχνίαση, αλλά και την απονομή δικαιοσύνης.

Είναι μέσα στα ίδια πλαίσια, εξάλλου, που εντάσσεται και η μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά την απονομή της δικαιοσύνης και, συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά νομοθετημάτων που έχουμε εισαγάγει πιστεύω ότι θα συμβάλουμε σημαντικά στην αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, στη βελτίωση των συνθηκών προσωπικών δεδομένων, αλλά και της προστασίας της προσωπικότητας του κάθε πολίτη, μη παραγνωρίζοντας την ίδια ώρα το να συμβάλουμε και να υποβοηθήσουμε επιτέλους να βελτιωθούν οι χρόνοι απόδοσης της δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του παραδίδοντας την έκθεση, ο Επίτροπος του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών ΚΟΑΠ Τίμης Ευθυμίου είπε ότι «για πέμπτη φορά καταφέρνουμε να δώσουμε τα χρήματα προς τους αγρότες πριν τα Χριστούγεννα, από τον  Γενάρη που ξεκινά ο προγραμματισμός βάζουμε στόχο να δοθούν πριν τα Χριστούγεννα. Και φέτος καταφέραμε να δώσουμε άλλα 55 εκ. ευρώ εκτός τα επενδυτικά προγράμματα που είναι άλλα περίπου 20 εκ. ευρώ. Αυτό ευχαριστεί και τους αγρότες, αλλά συμβάλλουμε και στην οικονομία, διότι άλλα 55 εκ. ευρώ μπαίνουν στο παζάρι πριν τα Χριστούγεννα. Έτσι και ο στόχος μας φέτος θα είναι ο ίδιος και για τη φετινή χρονιά».

Τέλος, ο Επίτροπος υπενθύμισε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν από δύο χρόνια με την οποία «υπήρξε αύξηση από 24 εκ. ευρώ σε 44 εκ. σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά και αυτό συνέβαλε στο να δεχθούμε ακόμη περισσότερες αιτήσεις».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραλαμβάνοντας την έκθεση, συνεχάρη τον ΚΟΑΠ «για την έγκαιρη καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων, κάτι που συμβάλλει και στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των γεωργών», είτε από δάνεια είτε από αγορά διαφόρων προϊόντων που χρειάζεται ο αγροτικός κόσμος.

Πρόσθεσε ότι «είναι ακριβώς μέσα σε αυτά τα πλαίσια που, λόγω και των πρόσφατων καιρικών συνθηκών και των καταστροφών που επήλθαν, η Κυβέρνηση με συνέπεια αντιμετωπίζει άμεσα τις οποιεσδήποτε ζημιές έχουν υποστεί οι αγρότες.

Έχουμε εισαγάγει τη νέα μεταρρύθμιση για την αγροτική ασφάλιση, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ενώ την ίδια ώρα άμεσα και έγκαιρα καταβάλλονται αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε για τον αγροτικό κόσμο ότι «θέλουμε να δούμε ότι εκτείνεται ένας τομέας δημιουργικής παρουσίας που πρέπει να ενθαρρύνεται, για αυτό και η ευαισθησία της Κυβέρνησης να ανταποκρίνεται άμεσα στις οποιεσδήποτε καταστροφές από καιρικές συνθήκες, ανάλογες με αυτές που αντιμετωπίζουμε είτε τώρα είτε κατά καιρούς»./ibna