Ο Μητσοτάκης παίρνει θετικά μηνύματα από τις συνομιλίες Pence, Pompeo

Ο Μητσοτάκης παίρνει θετικά μηνύματα από τις συνομιλίες Pence, Pompeo

Με την επιστροφή του από επίσημο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ηγεσία των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας στην Αθήνα την Παρασκευή, για να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του και τις επιπτώσεις του στην εξωτερική πολιτική εν μέσω αυξανόμενης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τις ΗΠΑ με δύο σαφή μηνύματα: πρώτον, ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενάντια σε οποιαδήποτε πρόκληση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. και δεύτερον ότι η χώρα είναι έτοιμη για επιχειρηματική δραστηριότητα ξανά, καθώς οι επενδυτές μπορούν να εμπιστευθούν τη μεταρρύθμιση και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την προώθηση της ανάπτυξης.

Μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμ, την Τρίτη το βράδυ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρευρέθηκε σε δείπνο στο Υπουργείο Εξωτερικών προς τιμήν του, που φιλοξενήθηκε από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πεντ και τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Αναφερόμενος σε μια ομιλία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες. Συνέχισε να αποκαλύπτει ότι μίλησε με τους κ. Pence και Pompeo σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Med και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης είπε ότι είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δίπλα στην Ελλάδα, καθώς υπερασπίζεται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και επιδιώκει να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη για όλους τους πολίτες της.

Εστιάζοντας στην οικονομία, ο κ. Pence επαίνεσε τις προσπάθειες της Ελλάδας να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη, να μειώσει την γραφειοκρατία, να καταστήσει το κράτος πιο αποτελεσματικό και να ενισχύσει την απασχόληση. Από την πλευρά του, ο κ. Pompeo τόνισε τη σημασία που έχουν οι δεσμοί Ελλάδας-ΗΠΑ για την ενέργεια, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη μεσογειακή χώρα ως «πυλώνα ασφάλειας» στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει τις ξένες επενδύσεις που χρειάζονται για να τονώσει την ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να φθάσει το 3% φέτος.

“Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία να ξεφύγουμε από έναν φαύλο κύκλο και να βάλουμε την Ελλάδα σε έναν ενάρετο κύκλο”, δήλωσε ο Μιτσωτάκης στο FT. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι ελπίζω ότι θα συμβεί στη χώρα και νομίζω ότι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι ριζική αλλαγή, να κάνουμε πραγματικά την Ελλάδα σε μια πραγματική ιστορία επιτυχίας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε απλώς να ξεπεράσουμε, έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο και υπερβολικό ΑΕΠ, ειλικρινά, και υπερβολική ενέργεια ως χώρα για να το κάνουμε αυτό. “/ibna