Εγκαινιάστηκε ο TurkStream από Erdogan Putin Vucic και Borissov

Εγκαινιάστηκε ο TurkStream από Erdogan Putin Vucic και Borissov

Με μια επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτήθηκε η έναρξη λειτουργίας του αγωγού TurkStream. Οι πρόεδροι της Ρωσίας Vladimir Putin, της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan ως οι οικοδεσπότες των εγκαινίων μαζί με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov, ενεργοποίησαν το κουμπί λειτουργίας του αγωγού.

Μιλώντας στα εγκαίνια του TurkStream, ο Πρόεδρος Erdoğan σημείωσε ότι «Στόχος μας είναι να κάνουμε τη χώρα μας παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο. Ως Τουρκία, δεν έχουμε επιδιώξει ποτέ την περιφερειακή ένταση. Ο μόνος σκοπός των προσπαθειών μας για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Στην ανατολική Μεσόγειο από διπλωματική, νομική και οικονομική άποψη, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιβίωσης σχεδίου αν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία. Φυσικά. Η Τουρκία θα έχει δικαίωμα λόγου για κάθε σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο αφού έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή».

Ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος Putin. Ο Τούρκος οικοδεσπότης δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Τουρκία και οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τη συνεργασία τους όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε άλλους τομείς. Ο Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι το όνομα TurkStream δόθηκε από τον «αγαπητό του φίλο Πούτιν».

Η αλληλεπίδραση Ρωσίας-Τουρκίας αναπτύσσεται σε όλους σχεδόν τους τομείς, παρά την προσπάθεια ορισμένων διεθνών παραγόντων, δήλωσε ο Vladimir Putin.

«Η επιτυχής υλοποίηση του κοινού σχεδίου μεγάλης κλίμακας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου δείχνει σαφώς ότι η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αποφέρει σημαντικά και απτά αποτελέσματα» συνέχισε ο Putin.

«Η αλληλεπίδραση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας εξελίσσεται συνεχώς σε όλους σχεδόν τους τομείς. Παρά τη δύσκολη κατάσταση στον κόσμο και τις προσπάθειες πολλών διεθνών παραγόντων να αποτρέψουν την επέκταση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, οι συνέργειες συνεχίζονται», ανέφερε. Το 2019, η Μόσχα παρέδωσε στην Τουρκία περίπου 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Alexander Novak και ο πρόεδρος του συμβουλίου της Gazprom Alexei Miller έλαβαν μέρος στην τελετή, ενώ στην τελετή συμμετείχε ο Τούρκος υπουργός Fatih Donmez.

«Εμείς δείξαμε σε όλους ότι τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί στην πολιτική βούληση. Το έργο ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί. Είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας. Πρόκειται για στρατηγικό έργο που θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και της Ευρώπης, στη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez.

Αποκάλεσε το TurkStream ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα βοηθήσουν στην αποφυγή των κινδύνων της μεταφοράς αερίου.

Το έργο του TurkStream περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου αποτελούμενου από δύο γραμμές με χωρητικότητα 15,75 δισ. κυβικών μέτρων το καθένα. Το πρώτο αφορά την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στους Τούρκους καταναλωτές, ο δεύτερος για την προμήθεια χωρών από τη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη./ibna