ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανές φιάσκο η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανές φιάσκο η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο

Για μια συνάντηση που κατέληξε σε “πρωτοφανές φιάσκο” κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.  Με την επιστροφή του στην Αθήνα αναμένεται να δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στην ενημέρωση που θα κάνει στους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή.

“Δεν είναι μόνο μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις”, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλούς τόνους.

Με τον Αμερικανό Πρόεδρο να μετατρέπει τις εθιμοτυπικές κοινές δηλώσεις σε one man show, καθώς μιλούσε για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους μετά την εκτέλεση του Ιρανού αντιστράτηγου Σουλεϊμανί και την διαδικασία αποπομπής στο Κογκρέσο, τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα  και ιδίως η Τουρκική προκλητικότητα και η συμφωνία με την Λιβύη πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

“Η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Έλληνα πρωθυπουργό πως σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις “δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας 20ετιας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο”.

Αξιωματούχοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν αργά το βράδυ της Τρίτης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έδωσε όλα πριν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ  “για να εισπράξει τελικά μόνο απαξίωση”.

Ανέφεραν συγκεκριμένα το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής μας συνεργασίας σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που κατατέθηκε πριν λάβει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ. “Τον είχαμε προειδοποιήσει να μη το πράξει”, τονίζουν.

Δριμεία κριτική εξαπέλυσαν ωστόσο και για την δήλωση που έκανε στην εκδήλωση του φόρουμ γεωπολιτικών αναλύσεων Atlantic Council για την εκτέλεση του αντιστράτηγου Σουλειμανί. “Αυτή η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και στηρίζουμε αυτή την απόφαση”, ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης. “Αποτελεί τον μόνο Ευρωπαίο ηγέτη που έχει κάνει τέτοια κίνηση”, υπογραμμίζουν αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως θέτει την Ελλάδα στο στόχαστρο και σε διακινδύνευση “χωρίς να υπάρχει λόγος”.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός “δήλωσε πρόθυμος για την αγορά F35, όταν είναι γνωστό ότι η χώρα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει ένα τέτοιο επιθετικό μάλιστα όπλο”.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο στέκονται οι ίδιες πηγές είναι, όπως αναφέρουν, ότι ο κ. Μητσοτάκης “έδωσε θετικά μηνύματα στις απαιτήσεις ΗΠΑ να ανασταλούν επενδύσεις Κινεζικών εταιριών για δίκτυα 5G”, ενώ “δεν είχε κανένα λόγο να δεσμευθεί σε κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα πρόκειται για επενδύσεις επωφελείς για την ελληνική οικονομία”.

“Φαίνεται να δώσαμε πράγματα που εμείς δεν τα είχαμε δώσει γιατί θέλαμε να στείλουμε μήνυμα στις ΗΠΑ ότι πράγματι επιδιώκουμε την αναβάθμιση των συμφερόντων όχι εκ των προτέρων, αλλά όπου έχουμε ευθυγράμμιση συμφερόντων”, τόνισε ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος

“Ποια ήταν η πρώτη λέξη του Κ. Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ; Ότι είμαστε προβλέψιμοι, άρα δεδομένοι. Δε γίνεται έτσι διπλωματία. Δε δίνεις μόνο και δεν παίρνεις τίποτα”, υπογράμμισε.

Μικροψυχία καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση

“Όταν ο πρωθυπουργός αγωνίζεται για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, σε μια κρίσιμη συγκυρία, απαιτείται σοβαρότητα. Αντί για αυτό, είδαμε ξανά τον παλιό, “καλό” ΣΥΡΙΖΑ των συνθημάτων και της ανευθυνότητας να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο μικροψυχίας”, απάντησαν κυβερνητικές πηγές κάνοντας λόγο για “αραχνιασμένη αντιπολιτευτική τακτική”./ibna