Χωρίς Κυβέρνηση το Κοσσυφοπέδιο, τρεις μήνες μετά τις εκλογές

Χωρίς Κυβέρνηση το Κοσσυφοπέδιο, τρεις μήνες μετά τις εκλογές

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, τα νικηφόρα πολιτικά κόμματα δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα που θα διοικούν τη χώρα.

Το Κίνημα Αυτοπροσδιορισμού, το οποίο έχει κερδίσει τις εκλογές, έχει εκλέξει τον ομιλητή του κοινοβουλίου και έχει διορίσει υπουργούς των αντίστοιχων πηγών, αλλά χωρίς συμφωνία με το LDK.

Ο ηγέτης του VV Albin Kurti συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Hashim Thaci, για να τον συμβουλευτεί αναφορικά με το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πρόεδρος ζήτησε από τον Kurti να δώσει εντολή στον πρωθυπουργό για 48 ώρες και να καταθέσει τον κατάλογο των ονομάτων του υπουργικού συμβουλίου.

“Ο σχηματισμός της κυβέρνησης αποτελεί ζωτική ανάγκη για το Κοσσυφοπέδιο και τους πολίτες του”, δήλωσε ο Thaci μετά τη συνάντηση. Πρόσθεσε δε ότι θα περιμένει άλλες 48 ώρες πριν κάνει το επόμενο βήμα, αλλά δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι αυτό.

Σήμερα λήγει η προθεσμία, με το VV και το LDK να μην έχουν ακόμη καταλήξει στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Albin Kurti και ο ηγέτης του LDK Isa Mustafa αναμένεται σήμερα. Η Δημοκρατική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου απαιτεί μια συμφωνία που να εγγυάται ισορροπημένη διακυβέρνηση και εξουσία. Το κόμμα θέλει να έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή του επόμενου Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου και περισσότερους υπουργούς στη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, εάν ο νικητής των εκλογών δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, η χώρα μπορεί να ξαναπάει σε νέες κοινοβουλευτικές εκλογές./ibna